Mardi gras i New Orleans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mardi gras i New Orleans
Frenchme.jpg
Karnevalbesökare i New Orleans
Plats New Orleans, Louisiana, USA
Tidpunkt januari–februari
År 1837[1]
Typ Karneval

Mardi Gras i New Orleans är en av de mest berömda karnevalerna i världen. Karnevalssäsongen börjar i New Orleans på trettondagsafton och fortsätter till midnattfettisdagen. Veckan före fettisdagen kulminerar firandet med parader runt om i Louisiana, varav de mest kända går av stapeln i New Orleans. Paraderna arrangeras av speciella karnevalsklubbar som kallas "Krewes". Dessa brukar även arrangera baler.

Ett inslag är att man kastar pärlhalsband så kallade beads eller throws till dem som ser på paraderna och det har blivit en sport att fånga så mycket pärlor som möjligt. Ibland, nästan alltid bland turister, kastas pärlhalsbanden till personer som visar bröst eller penis, speciellt i de franska kvarteren där stadens vuxenunderhållning finns och på Bourbon Street.[2] Detta är något som så gott som alltid bara förekommer bland överförfriskade turister och är en företeelse den lokala befolkningen för det mesta inte tar del av. Viktigt att notera är att det är förbjudet att blotta sig men detta missuppfattas ofta av turister som i sin tur får böter och eventuellt tillbringar resten av natten i häktet.

I andra delar av staden är Mardi Gras en familjehögtid och speciella stegar sätts ut åt barn att klättra upp och sitta i så de kan se paraderna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Karnevalens historia
  2. ^ ”Mardi Gras New Orleans”. www.mardigrasneworleans.com. http://www.mardigrasneworleans.com/. Läst 7 januari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]