Margareta av Angoulême

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Margareta av Navarra.

Margareta av Navarra eller Margareta av Angoulême, född 11 april 1492 i Angoulême, död 21 december 1549 i Béarn, var hertiginna av Alençon och sedan drottning av Navarra som gift med Henrik II av Navarra.[1] Hon var också känd som författare.

Margareta var dotter till greve Charles av Orléans och Louise av Savojen och syster till Frans I av Frankrike. Hennes bror besteg den franska tronen 1515.

1509 giftes hon bort med hertig Charles av Alençon, som dog 1525. År 1527 blev hon gift med Henrik II av Navarra. I äktenskapet föddes den senare drottning Johanna III av Navarra, mor till kung Henrik IV av Frankrike.

Hennes hov var en samlingspunkt för lärda, vetenskapsmän och författare, och hon skrev själv både poesi och prosa. Inspirerad av Decamerone skrev hon en samling realistiska kärleksnoveller L'Heptaméron, som utkom 1559. Margareta var katolik men beskyddade hugenotterna.

Utgivet på svenska[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jourda, Pierre, Une princesse de la Renaissance, Marguerite d'Angoulême, reine de Navarre, 1492–1549, Genève, Slatkine Reprints, 1973.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Juana Enriquez
Drottning av Navarra (ej regent)
1527–1549
Efterträdare:
Margareta av Valois