Maria av Grekland och Danmark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Princess Maria of Greece and Denmark (Grand Duchess Maria Georgievna).jpg

Maria av Grekland och Danmark, född 1876 i Aten , död 1940 i Aten, rysk storfurstinna; gift 1900 med storfurst Georg Michailovitj av Ryssland. Dotter till kung Georg I av Grekland och Olga Konstantinovna av Ryssland. Omgift 1922 i Wiesbaden med den grekiska amiralen Ioannidès Perikles.

Maria beskrivs som en stor patriot; hon ville inte gifta sig med en utländsk prins eftersom det skulle innebära att hon tvingades flytta utomlands, men förbjöds av sin far att gifta sig med en grek. Hon tackade nej till Alexander I av Jugoslavien och accepterade Georg Michailovitj av Ryssland därför att han som yngre medlem av en dynasti kunde ha möjlighet att lämna sitt land ofta.

Georg Michailovitj av Ryssland hade uppvaktat henne sedan 1896 och gifte sig med henne trots att hon gjorde klart för honom att hon tackade ja av bekvämlighetskäl och inte var förälskad i honom; han gick också 1905 med på att flytta till Krim, som påminde mer om Grekland. Maria blev dock aldrig förälskad i Georg och flyttade 1914 till Storbritannien med sina barn, officiellt av hälsoskäl. Hon stannade i Storbritannien då första världskriget bröt ut och återsåg aldrig Ryssland. Hennes make blev 1919 skjuten av bolsjevikerna under ryska revolutionen, trots att hon försökte få ut honom från Ryssland.

Barn:

  • Nina (1901-1974) gift med furst Paul Chavchavadse
  • Xenia (1903-1965) gift med 1:o William Bateman Leeds, 2:o Herman Jud

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia