Maria van Schooten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Målning av Kenau Simonsdochter Hasselaer då hon ledde 300 kvinnor i försvar av Haarlem av Barent Wijnveld och J.H. Egenberger, 1854

Maria van Schooten, född 1555, död 1573, var en nederländsk frihetshjältinna. Hon deltog i Kenau Simonsdochter Hasselaers berömda försvar under spanjorernas belägring av Haarlem 1573 och avled av de skador hon fick i strid. Hon blev berömd och har fått en plats i nederländska uppslagsböcker, så som i Vaderlandsch woordenboek (1785-1799).

Hon var dotter till Jan van Schooten och Cornelia van Egmond. Hon uppges ha avlidit i strid från de skador hon fick i benen under belägringen, och hon identifieras som en av de kvinnor som leddes av den berömda Kenau Simonsdochter Hasselaer i stadens försvar. Även i samtida dokument från belängringen antecknas 16 mars 1573 att en Maria van Schooten avlidit av de skador hon fick av en kula genom hennes mage och ben. Hon begravdes i en militär hedersbegravning med baner och i närvaro av hela Haarlems kaptener. Hon avbildades på den berömda målningen av JH Egenberger och B. Wijnveld från 1854 som föreställer Kenau Simonsdochter Hasselaer och hennes soldater på Haarlems vallar.

Källor[redigera | redigera wikitext]