Marie Goegg-Pouchoulin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Marie Goegg-Pouchoulin, född 24 maj 1826, död 24 mars 1899, var en schweizisk feminist och kvinnorättskämpe.

Hon har kallats den första feministen i Schweiz, och grundade år 1868 den första kvinnorättsrörelsen i Schweiz, Association internationale des femmes (1868-72), som också blev världens första internationella kvinnoorganisation. Hon grundade därpå den rent schweiziska kvinnoorganisationen Association pour la défense de la Femme av droit (1872-80), vars ordförande hon var från 1875 framåt. Hon valdes 1886 in i styrelsen för den internationella abolitionistunionen, och blev 1891 vice ordförande för den nygrundade schweiziska kvinnoorganisationen Union des femmes de Genève.

Tack vare hennes kampanjarbete öppnades Universitet i Genéve för kvinnor 1872. Hon kampanjade även för en reformering av civilrättslagen och stödde idén och rösträtt för kvinnor. Goegg-Pouchoulin var radikal för sin tidskvinnorörelse då hon inte var särartsfeminist utan krävde fullständig likställighet mellan könen. Hon var också engagerad i fredsrörelsen.

Marie Goegg-Pouchoulin var dotter till en klockmakare i Genéve. Hon fick grundskoleutbildning och gifte sig efter en skilsmässa med den tyske revolutionären Armand Goegg, med vilken hon levde en tid i exil innan hon återvände till Schweiz.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.