Marie Länne Persson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jenny Marie Länne Persson, född 26 september 1952, är en svensk balladsångerska, folkmusiker (sång, folklig harpa, gitarr, diverse flöjter), kompositör och rytmikpedagog. Hon är medlem av folkmusikgrupperna Bessman och Blåqvint samt var med i den nu insomnade småländska folkmusikgruppen Sågskära.

Marie Länne Persson var 2009–2014 ledare för ett Leaderprojekt, Slaka-Musiken[1] som väckte nytt liv i musiken från Slaka, strax utanför Linköping. Melodier från Slakamaterialet spreds och tolkades via kurser och aktiviteter, bland annat Slaka Balladforum. Ett resultat av projektet är boken (med CD-skiva) Källan i Slaka - en bok om svensk folkmusik som släpptes i september 2014.

Länne Persson gör arrangemang av östgötsk folkmusik för Östgöta Brasskvintett och medverkar själv som sångerska.

Hon var kompositör, arrangör och musiker i Resa utan slut, som är Arne Anderssons pjäs om de så kallade tattarkravallerna 1948 och som spelades i Jönköping sommaren 2008, teatermusiker, kompositör och skådespelare i Mysteriet med den blå flaskan, Jönköping 2007/2008 och Vävarens dröm 2002–2003 på Smålands Musik och Teater, samt i Herr Arnes penningarVästanå Teater 2001–2002. Hon är musikansvarig på Jönköpings Allmogemarknad. Hon turnerar även med föreställningarna Harpan Persson & Moster Gitarr tillsammans med Gitte Pålsson och har spelat föreställningen Visor, berättelser och hemligheter med Ralf Novak-Rosengren. Tillsammans med honom har hon skrivit boken Romanifolkets visor (Bo Ejeby förlag 2012).

Länne Persson var gift med riksspelmannen och professorn Toste Länne (1955–2018).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Slaka-musiken

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]