Marie Laveau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marie Laveau
MarieLaveau (Frank Schneider).png
Född10 september 1801[1]
New OrleansUSA
Död15 juni 1881[2] (79 år)
New OrleansUSA
MedborgarskapUSA
SysselsättningOckultist
ReligionVoodoo och Folk Catholicism
Redigera Wikidata

Marie Catherine Laveau, född 10 december 1801, död 15 juni 1881, var en kreolsk-amerikansk voodoo-praktiker. Hon betraktas som ett folkhelgon inom utövare av voodooreligionen.[3] Hon är en viktig gestalt i legendfloran i New Orleans och USA och är en av historiens mest berömda gestalter inom voodoo, och har ofta betecknats som voodooprästinna och voodoodrottning.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Marie Laveau var illegitim dotter till den fria färgade Marguerite Henry D'Arcantel, som var av indianskt, franskt och afrikanskt ursprung, och den vita politikern och juristen Charles Laveau Trudeau (1743–1816), som en tid var borgmästare i New Orleans.

Hon gifte sig 1819 med den vite snickaren och flyktingen Jacques Paris från Saint Domingue (död 1820), med vilken hon hade åtminstone två döttrar, och hade sedan till hans död ett förhållande med den vite Christophe Glapion (död 1855), med vilken hon hade åtminstone sju barn.

En av hennes döttrar var Marie Laveau II (1827–1862), som liksom sin mor blev en berömd voodoo-praktiker, och som ofta har förväxlats med henne.

Det är känt att hon ägde ett antal slavar under sin livstid.[4]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Marie Laveau arbetade formellt som hårfrisörska, med en kundkrets inom den vita plantagearistokratin i New Orleans.

Hon betraktades som synsk och blev berömd sin påstådda förmåga att kunna förutse händelser ur sina kunders liv. Hon omtalades som professionell utövare av voodoo, och påstås ha utfört påstått magiska tjänster mot betalning.

Hon var verksam som naturläkare och barnmorska, och hennes framgång och skicklighet i att bota sjukdomar väckte rykten om att hon hade fått sin förmåga med hjälp av voodoomagi. Hon ska ha haft ett nätverk av informatörer, bland annat bland tjänarna hos sina förmögna kunder, som försåg henne med information som hon sedan kunde använda i sin verksamhet som siare.

Marie Laveau är föremål för en enorm legendflora, och det är svårt att avgöra vad som är med sanningen överensstämmande och vad som först senare lades till när legenden om henne utvecklades. Vad som är bekräftat är att hon var en under sin livstid välkänd och respekterad utövare av voodoo, och hade en ledande roll inom stadens voodoo-utövare.

Legendflora[redigera | redigera wikitext]

Marie Laveau blev redan under sin livstid föremål för en legendflora, som växte ytterligare efter hennes död. Hon har beskrivits som den hemliga drottningen och översteprästinnan för alla anhängare av voodooreligionen i New Orleans, som tillägnades en närmast religiös dyrkan av sina anhängare, och var en ledare av hemliga ritualer.

Bland de många legenderna kring henne fanns att hon ägde en orm som tilltroddes magiska förmågor, och som hade namnet Zombi efter en afrikansk gud.

Hon tilltroddes magiska förmågor inte bara av sina anhängare bland stadens färgade voodoopraktiker, utan även bland de vita kunderna hon hade i egenskap av hårfrisörska, och som köpte magiska tjänster av henne för olika ändamål.

Fiktion[redigera | redigera wikitext]

Marie Laveau har skildrats inom många media av fiktion.

Hon är protagonisten i en roman av Robert Tallant, The Voodoo Queen (1956)

Hon har skildrats av Angela Bassett i American Horror Story: Coven och American Horror Story: Apocalypse.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ African American Lives, 1 februari 2006, läst: 26 januari 2017, (Källa från Wikidata)
  2. ^ läs online, läst: 26 januari 2017, (Källa från Wikidata)
  3. ^ Carolyn Morrow Long: A New Orleans Voudou Priestess: The Legend and Reality of Marie Laveau, 2018
  4. ^ Carolyn Morrow Long: A New Orleans Voudou Priestess: The Legend and Reality of Marie Laveau, 2018