Marketta Punasuomalainen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Marketta Ristontytär Punasuomalainen, född 1600/1610, död 1658, var en svensk/finländsk klok gumma som avrättades för häxeri. Hon är en av de första personer som avrättades för häxeri i Finland (som då var en del av Sverige) och också ett av de mest kända offren för häxjakten i Finland.

Marketta och hennes man Simo Antinpoika hade på 1630-talet tvingats lämna sin bondgård i Ruovesi och börja tigga och ägna sig åt andra småarbeten på vägen. De uppehöll sig ofta vid trakten kring Vasa. Marketta arbetade som naturläkare och hade även rykte om sig att kunna trolla, något hon uppmuntrade och försökte använda till sin fördel. Hennes mans farbror hade anklagats för häxeri år 1624.

Detta var svåra tider, och bönderna besvärades av hennes fattigdom och tiggeri och var rädda för henne. Bönderna klagade år 1655 för biskopen i rädsla för hennes häxeri. En präst började predika mot hennes häxeri, och efter en sådan predikan 1656 uppmanade han dem att ta fast henne. Han dog dock strax efter. Marketta hade hörts uttala hotelser mot honom. En annan man, som hotat henne då hon tiggde, hade fått en sjuk baby, och hon troddes ansvarig. Hon anklagades för att ha dödat två män med magi, och för att ha förhäxat öl och trollat sjukdomar. Då hon ställdes inför rätta år 1657 förklarade hon att hon aldrig hade skadat någon, men allmänhetens rädsla för henne krävde en fällande dom, och hon dömdes till att brännas på bål.

Hennes man anklagades flera gånger för häxeri men frikändes, hennes dotter Katarina anklagades 1659 men frikändes. Hennes namn nämndes ofta under den stora häxjakten i Finland på 1670-talet. Det hölls ganska många häxprocesser i Finland, men de flesta ledde till frikännande.

Referenser[redigera | redigera wikitext]