Martin Rasmussen Hjelmen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Martin Rasmussen Hjelmen (1905–1944) var kommunist och den första ledaren (1936–1938) för den antifascistiska motståndsorganisation Wollweberligan i Norge – som senare kom att kallas för Osvaldgruppen. Hjelmen var den första att använda smeknamnet Osvald, men namnet kom främst att bli förknippat med hans efterföljare Asbjørn Sunde som hösten 1938 övertog ledningen av gruppen. Till yrket var Martin Rasmussen Hjelmen sjöman.

Martin Rasmussen Hjelmen fick 1936 i uppdrag av Ernst Wollweber att bygga upp sabotagegrupper i både Norge och Sverige. Detta gjorde Hjelmen mellan 1936–1937 och lade därmed grunden för den kommunistiska sabotageverksamheten som riktade sig mot Nazityskland.

Martin Rasmussen Hjelmen arresterades i Sverige den 10 februari 1940 i Bromma utanför Stockholm. Där höll han på att organisera sabotageverksamhet bakom de finska linjerna i Vinterkriget. Hjelmen vägrade först att uppge sitt namn och sade att han hette Fridtjof Johannesen. Men efter några dagar i fängelse uppgav han sitt riktiga namn. Snart hade polisen bevis för att han tillhörde en hemlig sabotageorganisation i Norge. Polisen delgav honom inte misstankarna, utan dömde honom i stället för brukande av falska resehandlingar, till åtta månader och 15 dagars fängelse, varefter han utlämnas till Gestapo i Norge, den 20 februari 1941. Gestapo skickade i sin tur honom vidare till Tyskland där han först torterades i Hamburg och sedan avrättades genom halshuggning den 30 maj 1944 i tukthuset Brandenburg-Görden efter flera år i arbetsläger.

Efter kriget ledde omständigheterna kring den svenska utlämningen av Martin Rasmussen Hjelmen till flera turer i norska UD och bland svenska myndigheter. Bland annat tog den svenska Granskningskommissionen upp fallet (Sandlerkommissionen) utan att det blev uppklarat. Troligen var utlämningen ett resultat av en överenskommelse mellan svensk polis och Gestapo.

Källor[redigera | redigera wikitext]