Marty McSorley

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marty McSorley
Marty McSorley coaching USS Reagan team-Jan-8-09.jpg
NationalitetKanada Kanada
Född18 maj 1963,
Hamilton, Ontario, Kanada
Spelardata
PositionBack
Högerforward
SkjuterHöger
Längd185 cm
Vikt107 kg
Klubbar
Spelade förPittsburgh Penguins
Edmonton Oilers
Los Angeles Kings
New York Rangers
San Jose Sharks
Boston Bruins
Övrigt
Proffsår1982–2000

Martin James "Marty" McSorley, född 18 maj 1963 i Hamilton, Ontario, är en kanadensisk före detta professionell ishockeyspelare i NHL.

Marty McSorley växte upp i Cayuga i Ontario. I NHL spelade han som back och högerforward för Pittsburgh Penguins, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, New York Rangers, San Jose Sharks och Boston Bruins. McSorley är den fjärde mest utvisade spelaren NHL:s historia med 3381 utvisningsminuter. I NHL var han känd som en slagskämpe och agerade beskyddare i Edmonton Oilers för spelare som Wayne Gretzky, Jari Kurri och Mark Messier. När Gretzky byttes bort från Edmonton Oilers till Los Angeles Kings så vägrade han först byta lag om inte McSorley följde med.

Attacken på Donald Brashear[redigera | redigera wikitext]

Den 21 februari 2000 när McSorley spelade för Boston Bruins så slog han sin klubba i huvudet på Donald Brashear i slutet av matchen. Brashear förlorade medvetandet och fick en hjärnskakning av tredje graden. McSorley stängdes av i ett år för attacken som skadade spelets anseende avsevärt. Han dömdes till 18 månaders skyddstillsyn. Det var det första åtalet för ett övergrepp på isen i NHL sedan 1988. McSorley försökte sig på en comeback men spelade aldrig mer en NHL-match.

Film- och TV-karriär.[redigera | redigera wikitext]

Marty McSorley har även medverkat i några filmer och TV-serier. Debuten skedde i Michael Bays "Bad Boys" 1995 och 1997 spelade han co-pilot i actionthrillern "Con Air".