Maryam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Persisk miniatyr; Jungfru Maria (Maryam) och Jesus (Isa).

Maryam (arabiska: سورة مريم, Sūratu Maryam, "Maria") är den nittonde suran i Koranen med 98 verser (ayah). Den är från Mekka-perioden och uppkallad efter Maryām, det semitiska namnet för Maria, mor till Jesus (Isa).

Suran börjar med berättelsen om två 'mirakulösa födelser', den av Yahya (Johannes Döparen) och den av Isa (Jesus). De två berättelserna (från Bibeln och Koranen) från denna period är komplementära och belyser en djupare andlig mening i Yahyas födelse och mission. Detta brukar anses som en väldigt viktig sura då den utgör en gemensam och stödjande referens till tidigare uppenbarelser i monoteistisk skrift, känd i Koranen som "Boken" eller "Böckernas moder".

Suran berättar om Yahyas födelse efter hans faders förtvivlan över att inte ha en efterträdare. Det förklaras att Gud själv gav honom hans namn och att han var den förste som bar namnet (Johannes). Denna berättelse följs av berättelsen om bebådelsen till jungfru Maria. Jesus betraktas som en mycket viktig profet inom islam, lika viktig som Adam, Ibrahim, Musa och Muhammed, men inte som Guds son, såsom inom kristendomen. Muslimsk tro håller för sant att han avlades av en jungfru, men att varken han eller hans mor var upphöjda till Guds höghet. Gud beskriver i denna sura att de som påstår att Isa är Guds son hädar, då Gud är den allsmäktige Skaparen och att alla varelser på jorden och i himlen är Hans tjänare. Maryam vördas som en förebild i form av "Kvinnan av världens kvinnor" (سيدة نساء العالمين) men inte som Guds moder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]