Hoppa till innehållet

Massajer

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Masai)
Massajkvinna

Massajer är ett delvis nomadiserande folkslag i savannområdet Serengeti i gränstrakterna mellan Kenya och norra Tanzania. De flesta massajer talar maa som modersmål.

Antal[redigera | redigera wikitext]

I Kenya och Tanzania finns enligt vissa beräkningar sammanlagt närmare en miljon massajer; detta definieras som 453 000 maa-talande personer i Kenya och 430 000 maa-talande personer i Tanzania. Andra beräkningar talar om 840 000 i södra Kenya och 300 000 i norra Tanzania. Folkräkningar[1] försvåras genom de stora områdena massajerna färdas över samt av det faktum att de som enda etniska grupp har rätt att färdas över gränsen mellan Kenya och Tanzania.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Massajriket under sin storhetsperiod, med nuvarande landgränser utritade.

Enligt massajernas egen historieskrivning började folkslaget vandra söderut från nuvarande nordvästra Kenya någon gång på 1400-talet, för att nå nuvarande gränsen mellan Kenya och Tanzania på 1600- och 1700-talet. Här växte ett massajrike fram, som hade sin största utbredning på 1800-talet, då massajkrigare gjorde räder ända ner till Mombasa. Under den här tiden fick massajerna rykte om sig i regionen som krigiska.

I slutet av 1800-talet drabbades massajerna hårt av nya sjukdomar som smittkoppor, och av torka. Man var kraftigt försvagade när britterna började kolonisera det inre av Östafrika.

I två avtal, 1904 och 1911, lade den brittiska kolonialmakten beslag på mer än hälften av massajernas land. Senare under 1900-talet fortsatte tvångsförflyttningarna och lämnade massajerna på de minst bördiga markerna. Tidigare massajland användes dels för odling och dels för att anlägga nationalparker.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Massajer som dansar iklädda traditionella dräkter

Massajerna har av tradition varit monoteister, med en egen gud kallad Engai eller Enkai. I dag är många massajer kristna eller muslimer.

Boskapsskötsel är stommen i massajernas ekonomi och kultur. Däremot jagar eller äter man inte vilt.

De traditionella kläderna finns i flera former och varianter. Röda tyger är vanliga. Ett kangaliknande tyg i tre delar som bärs på överkroppen kallas shúkà.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]