Nomader

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Nomad” leder hit. För andra betydelser, se Nomad (olika betydelser).
Nomader i Tibet.

Nomader är de folkgrupper vars samhällsorganisation och försörjningsmönster är förbundna med ett icke bofast levnadssätt. Boskapsskötsel hänger bland annat ihop med djurens byte av betesområde. Nomaderna lever ofta i mobila typer av bostäder (exempelvis jurta, tipi eller kåta). En nomadisk livsstil skiljer sig ofta i många bemärkelser från en jordbrukande stadigvarande.

En nomadisk livsstil är dock inte bara en historisk artefakt eller endast ett traditionellt levnadssätt. Den nomadiska livsstilen är också en nutida rörelse.[1].

Uttrycket nomadisera kan även användas för att beskriva ett icke bofast levnadssätt hos djur.[2]

Nomadiserande boskapsuppfödning[redigera | redigera wikitext]

Nomadernas kultur och livsföring är anpassad till betesmarkernas förändring mellan torrtiden och regntiden och/eller olika temperaturer vid olika årstider. Boskapsuppfödningen förekommer framförallt i norra Afrika, Asien, norra Ryssland och norra Kanada. I Afrika och Asien lever nomaderna i varmt och torrt klimat, medan de i Ryssland och Kanada lever i ett kallt och djupfryst klimat. De som bor i de kalla områdena har ofta renar eller får, medan nomader i de varma områdena håller t.ex. kor [källa behövs] och getter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Deleuze, Gilles and Guattari, Felix, 1986, Nomadology: The War Machine, Semiotext(e), ISBN 0-936756-09-8
  2. ^ Svenska Akademiens ordlista s. 582, Gjøvik 1998

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Almqvist & Wiksell (2005) Geografi A-kurs