Maschen Rangierbahnhof

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rangierbahnhof Maschen 1977.

Maschen Rangierbahnhof är en rangerbangård i Maschen utanför Hamburg. Den är Europas största rangerbangård och ligger längs järnvägslinjen Hamburg–Hannover.

Under 1960- och 70-talen arbetade Deutsche Bundesbahn (DB) för att avskaffa de många mindre bangårdarna som fanns kring och i Hamburg och tog fram Maschen som ett ersättningsalternativ.

Rangerbangården består av två mot varandra riktade tågbildningsanläggningar: en infartsgrupp med riktningsgrupp och rangerspår i riktning norr–söder, bestående av 48 spår och en i motsatt riktning, söder–norr bestående av 64 spår. Bangården har 4 ställverk (Fahrdienstleiterstellwerken). Det finns lokstall för elektrolok och diesellok tillsammans med verkstäder för att reparera skadade godsvagnar.

Anläggningen, som blev färdigställd stegvis mellan 1977 och 1980, med officiell invigning 7 juli 1977, renoverades och byggdes om i etapper sedan 2009. Färdigställandet av den förnyade bangårdsanläggningen, som fick ytterligare rangermöjligheter, skedde 2014.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Maschen: Europas größter Rangierbahnhof ist modernisiert” (på tyska). Norddeutscher Rundfunk. 7 juli 2014. http://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/lueneburg_heide_unterelbe/Europas-groesster-Rangierbahnhof-ist-modernisiert,bahnhof626.html. Läst 7 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]