Mats Sjöstrand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Anders Mats Torsten Sjöstrand, född 6 maj 1948 i Östra Sönnarslöv, är en svensk ämbetsman.

Sjöstrand, som är civilekonom, anställdes på Skatteverket (före 2003 Riksskatteverket) 1972. Han hade en mängd olika befattningar, bl a var han 1997-1999 regionskattechef i Stockholm. 1999 utnämndes Sjöstrand till generaldirektör och chef för Skatteverket, en befattning som han hade till utgången av år 2009, alltså i över tio år. Han har själv definierat sitt uppdrag som generaldirektör för Skatteverket som att vara "högsta ansvarige för att de skatter som riksdag, kommuner och landsting beslutar att svenska folket ska betala, verkligen betalas in". Han uttalade sig under sin tid som generaldirektör offentligt i flera delvis kontroversiella frågor, exempelvis den om förmögenhetsskattens avskaffande.[1]

Åren 2010 - 2012 var Sjöstrand ansvarig för några statliga utredningar. En av dessa var Utredningen om den statliga regionala förvaltningen, den s.k. Månadsuppgiftsutredningen. Han var också ordförande i regeringens E-delegation.

Sjöstrand har allt sedan 1976 varit engagerad i ett stort antal statliga utredningar, främst inom skatteområdet, men han har också haft uppdrag inom t.ex. kulturområdet.

Numera är Sjöstrand pensionerad, men innehar flera statliga styrelseposter. Han är styrelseordförande i Sida, Trafikverket, Sveriges Författarfond och Högskolan i Gävle. Han är också sedan våren 2013 ledamot i styrelsen för Arbetsförmedlingen och deltog i det mycket uppmärksammade beslutet när styrelsen där förklarade sig inte har förtroende för förra generaldirektören Angeles Bermudes Svankvist.

Sjöstrand har också ett uppdrag (tillsammans med en tidigare irländsk kollega) som rådgivare åt den grekiska skatteadministrationen, ett uppdrag som initierats av IMF.

Sjöstrand har tidigare haft uppdrag som ordförande i styrelsen för Arbetsgivarverket, som ledamot i insynråden vid Bolagsverket, Livsmedelsverket, SCB och Försäkringskassan. Han har också varit president i den internationella skatteorganisationen IOTA.

Sjöstrand är gift, bosatt i Järfälla, och har en dotter.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju ABF[död länk]
  2. ^ ”Porträtt: Mats Sjöstrand, generaldirektör, Skatteverket”. Apropå 2/2008. Brottsförebyggande rådet. 23 juni 2008. Arkiverad från originalet den 29 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100829165248/http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=896&module_instance=12. Läst 22 mars 2012. 


Företrädare:
Anitra Steen
Generaldirektör för Skatteverket
före 2003 Riksskatteverket
1999-2010
Efterträdare:
Ingemar Hansson