Maxi Racer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maxi Racer

Maxi Racer SWE65.jpg

Under transportsegling utanför Saltholmen, Göteborg
Totallängd 7,95 m
Bredd 2,76 m
Djup 1,50 m
Rigg Partialrigg 7/8del
Deplacement 1 750 kg
Kölvikt 800 kg
Konstruktör Pelle Pettersson
Antal byggda 350
LYS-tal 1,12
Segelyta
Storsegel 17 m²
Fock 15 m²
Genua 21 m²
Spinnaker 45 m²

Maxi Racer, även kallad Maxi 80 Racer, är en båt ritad av Pelle Pettersson i slutet av 1970-talet. Den tillverkades fram till i mitten av 1980-talet.

Maxi Racern är vanligast förekommande i Sverige och då på västkusten. Det finns även några exemplar i de andra nordiska länderna (Norge, Danmark och Finland). Enstaka exemplar går även att finna i andra delar av världen som bland annat i Singapore.

Maxi Racer är en strikt entypsklass. Även om båten till största delen är lämpad för kappsegling så går det alldeles utmärkt att semestersegla med den också. Båten har 6 kojer med dynor i salong, förpik och stickkojer. Man får dock ej ha allt för höga krav på komforten. Båten klarar sig alldeles utmärkt i hårdare väder, det är faktiskt en njutning att segla den i lite grövre sjö och hårdare vind. 2007 gick klassens sista SM av stapeln. Bilder från prisutdelningen. Tävlingarna genomfördes i samband med Marstrandsregattan ute på västkusten. David Selvert med besättningen på båten Eldvatten segrade i detta sista SM. Maxi Racer har 7/8 dels rigg från Seldén i Sverige och är uppbyggd i divinycell vilket ger en lätt, styv och kondensfri båt. Kvalitén på det mesta får anses mycket god. Bygget av båten är bra, då det inte såldes några halvfabrikat av Maxi Racer.

Båtens egna klassförbund är Svenska Maxi Racerförbundet.

Klassen är fortfarande aktiv men idag (2016) inriktar man sig på mestadels på så kallad shorthanded-segling, tävling med endast två personer i besättningen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Cruise ship side view.png Denna artikel om ett fartyg behöver bilder. Är du upphovsrättsinnehavare till en passande illustration får du gärna ladda upp den.