Maxjenny Forslund

Från Wikipedia
Maxjenny Forslund
Maxjenny Forslund
FöddMaxjenny Maria Margareta Forslund[1]
1975 (48–49 år)
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragFormgivare

Maxjenny Forslund, född 1975,[2] är en svensk-dansk designer. Hon var tidigare möbelformgivare men inriktar sig numera på mode och textildesign.[3]. Maxjenny Forslund är dotter till silversmeden Owe Johansson och textilformgivaren Margareta Forslund.[2]

Maxjenny Forslund är uppvuxen på Österlen i Skåne. Efter examen som möbel- och produktdesigner vid Danmarks Designskole år 2003 visade Forslund screentryckta pallar och maskinbroderade soffor på möbelmässorna i Milano, New York och London. År 2005 övergick Forslund till textil- och modebranschen. Hon har därefter deltagit i internationella design- och moderelaterade textilprojekt och arbetat som freelancedesigner. Genombrottet kom med Les Couleurs Nationales, ett modeprojekt influerat av färgerna hos Léon Bakst. År 2007 kom projektet Maxjenny art fashion & style, som koncentrerade sig på mode. Här användes primärt så kallade intelligenta material, exempelvis textilier som kan identifiera en yttre stimulans och reagera på ett kontrollerat sätt.

Hon uppmärksammades i medierna 2006, när Madonna valde kläder av henne till en musikvideo.[4] Maxjenny Forslund har haft framgång med sina kläder i länder som Japan, Tyskland och Holland. I den internationella utgåvan av tidningen Bon 2008 utnämndes hon till en av fem klädskapare som omskapar världen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]