Meinhard Nehmer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Meinhard Nehmer
Bob, herrar
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Guld Lake Placid 1980 Fyrmanna
Guld Innsbruck 1976 Fyrmanna
Guld Innsbruck 1976 Tvåmanna
Brons Lake Placid 1980 Tvåmanna

Reinhard Nehmer, född 13 januari 1941 i Boblin, Landkreis Ueckermünde, provinsen Pommern, är en tidigare tysk friidrottare och bobåkare (styrman) som tävlade för Östtyskland. Efter sin aktiva karriär var Nehmer framgångsrik bobtränare i USA, Italien och Tyskland.

Meinhard Nehmers familj flydde hemstaden Stettin och bosatte sig i Varnkevitz. Nehmer arbetade i familjens jordbruk innan han började arbeta på väderstationen på Kap Arkona och utbildades till vädertjänsttekniker. Han studerade senare vid ingenjörsskolan för lantbruksteknik i Nordhausen. Han inledde samtidigt en framgångsrik friidrottskarriär i spjut, diskus och kula och tävlade för ASK Vorwärts Potsdam samtidigt som han blev militär i Nationale Volksarmee. Han tvingades på grund av en skada avsluta den och började istället med bob. Vid OS i Innsbruck 1976 var Nehmer östtysk fanbärare och kunde sedan vinna guld i två- och fyrmannabob. Han avslutande karriären 1980 och började tjänstgöra i Volksmarine på Rügen. 1985 kallades han av militären till Oberhof och återupptog karriären inom bob men nu som rådgivare och testförare. 1991 blev han förbundskapten i bob för USA och var 1993-2000 i lika omgångar tränare för Italiens boblandslag.

Han tog OS-guld i herrarnas fyrmanna[1] och OS-guld i herrarnas tvåmanna[2] i samband med de olympiska bobtävlingarna 1976 i Innsbruck.

Han är bosatt på Rügen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]