Melekeok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Melekeok
Stad
Flag of Melekeok.png
Flagga
Land  Palau
Delstat Melekeok
Topografisk karta över Melekeok med omgivningar.
Topografisk karta över Melekeok med omgivningar.

Melekeok är en delstat och en stad i Palau i västra Stilla havet. Melekeok ligger på ön Babeldaobs östkust i Palau. Huvudstaden Ngerulmud ligger i denna delstat.

Delstaten, som är en av Palaus sexton, har en yta på 28 km² och är belägen mellan delstaten Ngchesar i söder och Ngiwal i norr. Melekeok är indelad i sju byar: Melekeok, Ertong, Ngeburch, Ngeremecheluch, Ngermelech, Ngerubesang och Ngeruling.

Staden Melekeok är centrum i delstaten med samma namn. Staden blev landets huvudstad den 7 oktober 2006 och ersatte då Koror. Orten hade tillsammans med kringliggande byar 391 invånare enligt folkräkningen 2005. Det gör Melekeok till världens minsta huvudstad befolkningsmässigt.

I området finns Palaus och även hela Mikronesiens största insjö, Ngardoksjön, på 493 hektar, i vilken en liten population deltakrokodiler återfinns. Sjön är ett naturreservat.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Melekeok har en lång historia såsom maktcentrum i Palau. Staden förstördes av japansk militär under andra världskriget. År 1992 återuppbyggdes de traditionella husen som förstörts under kriget.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Melekeok delstat.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Melekeok stad.

Koordinater: 7°29′N 134°36′Ö / 7.483°N 134.600°Ö / 7.483; 134.600