Melekeok

Melekeok
Stad
Flagga
Land Palau Palau
Geonames 1559804
Topografisk karta över Melekeok med omgivningar.
Topografisk karta över Melekeok med omgivningar.
Topografisk karta över Melekeok med omgivningar.

Melekeok är en delstat och en stad i Palau i västra Stilla havet. Melekeok ligger på ön Babeldaobs östkust i Palau. Huvudstaden Ngerulmud ligger i denna delstat.

Delstaten, som är en av Palaus sexton, har en yta på 28 km² och är belägen mellan delstaten Ngchesar i söder och Ngiwal i norr. Melekeok är indelad i sju byar: Melekeok, Ertong, Ngeburch, Ngeremecheluch, Ngermelech, Ngerubesang och Ngeruling.

Staden Melekeok är centrum i delstaten med samma namn. Staden blev landets huvudstad den 7 oktober 2006 och ersatte då Koror. Orten hade tillsammans med kringliggande byar 391 invånare enligt folkräkningen 2005. Det gör Melekeok till världens befolkningsmässigt minsta huvudstad.

I området finns Palaus och även hela Mikronesiens största insjö, Ngardoksjön, på 493 hektar, i vilken en liten population deltakrokodiler återfinns. Sjön är ett naturreservat.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Melekeok har en lång historia såsom maktcentrum i Palau. Staden förstördes av japansk militär under andra världskriget. År 1992 återuppbyggdes de traditionella husen som förstörts under kriget.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]