Hoppa till innehållet

Membranproteiner

Från Wikipedia

Membranproteiner är en stor grupp proteiner i cellmembranet och andra biologiska membran.

Det finns två former av membranproteiner:

Till membranproteiner räknas antigena proteiner, cellytereceptorer, transportproteiner, cellreceptorer för hormoner och läkemedel och vissa enzymer. De har många och viktiga funktioner i cellen: att binda till sig metaboliter och kofaktorer, att stöta bort slaggprodukter, och att upprätthålla jonbalansen.

Membranproteinernas funktioner[redigera | redigera wikitext]

Membranproteinerna har många olika funktioner, och dess olika funktioner är det som utgör skillnaderna mellan olika membran. Det finns en stor diversitet bland proteinerna, men de har sex huvudsakliga funktioner:[1]

 1. agera proteinpumpar i aktiv transport
  en funktion är att vissa proteiner bidrar till att en substans förs från membranets ena sida till det andra genom att ändra form. Detta kräver ATP men inte en skillnad i koncentrationsnivåer mellan membranets båda sidor.
 2. agera kanaler för passiv transport
  de proteiner som utgör kanaler ger upphov till passager genom membranet där en substans passivt kan röra sig från ett område med hög koncentration till ett med låg koncentration.
 3. kommunicera mellan celler
  de proteiner som har en kolhydrat kopplad till sig vilka kan identifiera olika sorters celler.
 4. utöka olika cellers förmåga att hålla fast vid varandra
  proteiner kan haka fast i varandra för att skapa temporära eller ihållande kopplingar.
 5. bidra till enzymatisk aktivitet
  enzymer i membranen kan katalysera reaktioner, och när dessa utgör en rad av metaboliska reaktioner uppstår en metabolisk passage.
 6. agera som hormonbindande områden
  en del proteiner har specifika former som passar specifika hormoner vilket gör att ett meddelande vidarebefordras in i cellen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Damon, Alan; McGonegal, Randy; Tosto, Patricia; Ward, William (2007). ”Cells” (på engelska). Standard Level Biology developed specifically for the IB Diploma. Essex: Pearson Education Limited. sid. 37. ISBN 978-0-435994-39-6 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]