Michail Katz

Från Wikipedia
Arbetaren, Hudiksvallsgatan i Stockholm, granit, 1937

Michail Katz, född 27 oktober 1889 i Vologda i Ryssland, död 24 mars 1964 i Veliko Tărnovo i Bulgarien, var en rysk skulptör, verksam och bosatt i Stockholm 1926–1951.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Michail Katz var son till musikern Jakob Katz. Han utbildade sig först vid konstskolan i Kazan och sedan på konstakademin i Sankt Petersburg fram till 1916. Han gjorde studieresor till Storbritannien och Italien 1912 och till Frankrike och Italien 1916. Han var bosatt i Stockholm 1926–51 och är i Sverige representerad med bland andra skulpturerna Fläkten i Balingsholms park samt Arbetaren utanför Industricentralen vid hörnet Gävlegatan/Hudiksvallsgatan i Stockholm. Arbetaren hade donerats av Industricentralen, som var från början ett industrihotell med olika verksamheter. Verket visar en muskulös man med bar överkropp och en slägga i handen och påminner om de heroiserande skildringar av arbetet som var typiska för Sovjetunionen.[1] En replik finns i Avesta.[2] I Eskilstuna finns två repliker av samma verk; dessa benämns dock Smeden. På Brynäs i Gävle finns ytterligare en replik, benämnd Arbetaren. En instans av verket finns på ett torg i Öjebyn i Piteå kommun.

Michail Katz var sedan 1955 verksam vid konstakademin i Sofia i Bulgarien, där han blev professor 1963. Han är representerad vid British Museum i London och Konstakademien i Sankt Petersburg samt med ett bronsporträtt av Vatslav Vorovskij på utrikesministeriet i Moskva.

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Smeden/Arbetaren, betong, 1937, korsningen Forsbackavägen/Norbergsvägen, Kolarbyn i Fagersta (kopia av Arbetaren i Stockholm). Ett exemplar av samma skulptur finns på Sjätte Tvärgatan på Brynäs i Gävle[3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skulptur Stockholm.
  2. ^ Bo Wingren: Konsten i Stockholm, Natur och Kultur
  3. ^ Skulpturer och statyer i Gävle Läst 1 april 2017.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]