Mickelsö

Mickelsö
Ö
Land Åland Åland
Kommun Vårdö
Havsområde Skärgårdshavet
Läge Åland location map.svg
 - koordinater 60°11′19″N 20°16′07″Ö / 60.18869°N 20.26855°Ö / 60.18869; 20.26855
Längd 2,36 km (sydväst-nordöstlig)
Bredd 1,52 km (nordväst-sydöstlig)
Area 2,47 km²
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
Geonames 646084

Mickelsö[1] är en ö i Åland (Finland)[2]. Den ligger i Skärgårdshavet och i kommunen Vårdö i landskapet Åland, i den sydvästra delen av landet. Ön ligger omkring 24 kilometer nordöst om Mariehamn och omkring 260 kilometer väster om Helsingfors.

Mickelsö[3] har förbindelse med Horsholm och Töftö som ligger norr om Mickelsö. Ön är den sydligaste punkten i Vårdö kommun.

Mickelsö natur[redigera | redigera wikitext]

Falkbergen, Mickelsö

Mickelsö är 55 meter över havet på högsta platsen. Västra sidan stupar det brant ned i Lumparn, de röda granitklipporna är mäktiga att se från vattnet. Naturen består av lav- och mossbeväxt berg med vindpinade tallar. Några dalar med inslag av gran- och lövskog finns. På öns syd östra del finns några hektar jordbruksmark med ett par gårdar. Det finns några Stenåkrar (klapperstensfält) som har skapats då Mickelsö låg under vatten, vi förra istidens slut. Öster om Mickelsö ligger Bussöfjärden. En grund fjärd som omgärdas av öar. Fjärden är farbar med båt som inte är för djupgående.

Mickelsö vandringsled[redigera | redigera wikitext]

På Mickelsö finns en vandringsled på ca. 4 kilometer. Den börjar vid Töftö färjefäste och går förbi Horsholm, där leden passerar en privat badstrand och går upp på Kråbärsberget. Vandringen går genom tallbeväxta berg och man passerar några klapperstensfält. Man passerar Vårdberg och Falkbergen med fin utsikt över Lumparn, västra delen av ön stupar brant ned i vattnet. På nervägen passerar man Mickelsö by som är gårdsbebyggelsen på ön.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”GeoNames.org” (på engelska). www.geonames.org. http://www.geonames.org/646084/mickelsoe.html. 
  2. ^ Nationalencyklopedin[1]
  3. ^ Finlandssvenska bebyggelsenamn[2]