Midhat Pascha

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Midhat Pascha

Midhat Pascha (Osmanska:احمد شفیق مدحت پاشا , Turkiska: Ahmet Şefik Mithat Paşa). Född 18 oktober 1822 i İstanbul och död 8 maj 1884 i Taif, var en osmansk politiker och statsman.

Midhat Pascha var en av1800-talets främsta osmanska statsmän. Han verkade för landets fredliga utveckling, samtidigt som han alltid hävdade den osmanska statens auktoritet. Han var en av de äldre osmanska reformsträvandenas mest dugande och patriotiska representanter och gav, särskilt som provinsguvernör, många prov på stor administrativ skicklighet.

Bland annat blev han 1860 utnämnd till pascha och 1861 till guvernör (vali) i vilajetet Nisch i Serbien, guvernör i Donauvilajetct (Silistria, Vidin och Nisch) 1865, guvernör i Bagdad 1869 samt 1872 guvernör i Saloniki. År 1876 utnämndes han till storvesir.

När han som storvesir 1877 försökte göra de i författningen stadgade inskränkningarna i sultanens makt till en verklighet blev han plötsligt häktad och landsförvisad. Han fick året därefter tillåtelse att återvända som privatman och utnämndes kort därpå först till ståthållare i Syrien och därefter generalguvernör i Smyrna. Han ställdes 1881 till svars för sin delaktighet vid undanröjandet av sultan Abd ul-Aziz och dömdes till döden. Genom engelsk medling mildrades straffet till livstids deportering till Taif i nuvarande Saudiarabien. Här blev han 1884 mördad på sultanens befallning.

Källor[redigera | redigera wikitext]