Minnestavla

Från Wikipedia
En minnestavla över Bauhaus vid Birkbuschstr 49 i Berlin.

Minnestavla är en tavla som ska påminna eller informera om en intressant händelse.

Offentliga minnestavlor[redigera | redigera wikitext]

En offentlig minnestavla är en tavla med inskription om historisk eller på annat sätt intressant händelse eller epok, ofta försedd med namn på den eller dem tavlan tillägnas och/eller de som står för denna tillägnan. Dessa är ofta uppsatta på in- eller utvändig vägg till lokal som besöks av allmänheten, såsom kyrkor, äldre byggnader etcetera.

Privata minnestavlor[redigera | redigera wikitext]

På landsbygden i vissa delar av Sverige från 1700-talets slut till sent 1800-tal förekom minnestavlor i hemmen. Dessa lät man tillverka i samband med olika bemärkelsedagar i familjen. Det var handgjorda bilder som kunder bestå av enkla teckningar, dikter och namn i samband med bröllop, födelsedagar, namnsdagar eller för att hedra minnet av någon bortgången.

Orden minnestavla, bröllopstavla, födelsedagstavla, namnsdagstavla och begravningstavla är alla moderna benämningar. Allmogen i Sydsverige använde istället ord som brudskrift, brudönskan eller bröllopsstycke för det som vi idag kallar bröllopstavla. Begravningstavlorna talade man om som likbrev, sorgebrev eller döingastycke.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]