Moe's Tavern

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Företag i Simpsons
Moe's Tavern
Företagstyp bar
Plats Walnut Street, Springfield
Ägare Moe
Anställda Moe
Premiäravsnitt "Simpsons Roasting on an Open Fire"

Moe's Tavern är en bar i TV-serien Simpsons, med Moe Szyslak som bartender. Här brukar Homer Simpson hänga med sina vänner Carl Carlson, Lenny Leonard och Barney Gumble.

Baren verkar mest servera öl och då främst Duff, men det framkommer i flera avsnitt att det är på grund av att kunderna inte beställer något annat. Men i vissa avsnitt kan man se Moe servera andra drycker än Duff. I ett avsnitt beställer Homer en flaska skotsk öl vid namn Red Tick Beer gjord (precis som namnet antyder) på röda fästingar.[1] Moe har i samma avsnitt serverat Homer en "svensk" variant på Duff vid namn Düff (som dock inte är något annat än två prickar Moe ritat ovanför U:et på en vanlig Duff-flaska).

Moe serverar även andra drycker än öl vid tillfällen, till exempel i ett avsnitt då Moe serverar "ett ensamt plommon flytande i parfym serverat i en manshatt". Han har även en flaska franskt vin (Château Latour) av årgång 1886 som han dock trodde var gammal och värdelös varpå han slängde den (bara för att bryta ihop när han senare insåg flaskans ekonomiska värde).[2] När Barney började dricka kaffe bestämde sig Moe för att börja med barista-verksamhet utanför baren för att inte förlora Barney.[3] Baren erbjuder besökarna att spela biljard, dart, Low-Blow Boxing och Zii Dance Dance Evolution. Stammisarna på "Moe's" (som lustigt nog är de nästan enda) är avundsjuka på Homers fru, Marge Simpson. Alla stamkunderna har rätt misslyckade liv. Carl, Lenny och Homer jobbar på kärnkraftverket, Barney är arbetslös alkoholist och Moe är bartendern. Damtoaletten har under en period använts som kontor då kvinnliga besökare uteblev.[4]

I baren finns en TV, som från början inte tog emot utsändningar via kabel-TV[5] men gör det numera.[6] Länge antog Moe att hans TV bara kunde ta emot svart-vita sändningar, men när Homer en gång dammade av skärmen med en trasa visade det sig att det visst var en färg-tv, men med ett tjockt lager damm ovanpå.[7] Utöver lokala Channel 6 har han även fått in en japansk kanal som visade när Homer deltog i ett populärt japanskt lekprogram.[8]

Anställda[redigera | redigera wikitext]

Oftast är Moe den enda anställda på baren men i vissa avsnitt förekommer mindre rollfigurer som jobbar för honom. I avsnittet "Flaming Moe's", anställer Moe en servitris tack vare framgången med drinken "Flaming Moe". I andra avsnitt där baren har haft framgång, har andra namnlösa anställda synts (se nedan Framgångar).

I avsnittet "The Seemingly Never-Ending Story", fick man reda på att Montgomery Burns en gång jobbade på Moe's Tavern efter att han förlorat sitt kärnkraftverk i en vadslagning. Han stal Moes skatt av gyllene mynt som han senare köpte tillbaka kärnkraftverket med.

I avsnittet "Papa Don't Leech" jobbar Lurleen Lumpkin i baren för att ha råd att betala sina skatteskulder på miljontals dollar. Marge har även jobbat som servitris på baren i avsnittet "Mommie Beerest"

Kriminalitet[redigera | redigera wikitext]

Moe har vid tillfällen ägnat sig åt diverse olagliga aktiviteter i baren, bland annat smugglat pandor,[9] gömt en späckhuggare[1] och haft asiatiska kontakter som i stil med Deer Hunter spelat Rysk roulette.[10] Moes utskänkningstillstånd gick ut 1973 (dessutom var det innan dess endast giltigt i staten Rhode Island, därtill undertecknat av Moe själv...)[11] Han har också sålt alkohol i en falsk zooaffär när Springfield infört rusdrycksförbud,[12] bedrivit olicensierad kirurgi[13] samt ägnat sig åt försäkringsbedrägeri då han och Homer gjorde upp en plan som gick ut på att Homer skulle stjäla hans bil, något som dock gick i stöpet.[14]

Utöver kriminalitet ligger han efter med räkningarna (eftersom han inte vill betala) vilket gör att hans kunder ibland har fått gå på rören i samband med besök,[15]

Framgångar[redigera | redigera wikitext]

Moe's Tavern har haft många framgångar under åren. Under de olika framgångarna har baren haft många fler kunder, inklusive kvinnor:

 • När Homers cocktail var populär i avsnittet "Flaming Moe's" bytte Moe namn till Flaming Moe's.
 • I avsnittet "Homer's Barbershop Quartet" visas en flashback där baren hette Moe's Cavern med hänvisning till Cavern Club där The Beatles fick sin början.
 • Moe's blev under en tid omvandlad till en familjerestaurang som hette Uncle Moe's Family Feedbag i avsnittet "Bart Sells His Soul." Moe ändrade baren till en familjerestaurang när han märkte att han kunde tjäna mer på familjer än alkoholister.
 • I avsnittet "My Sister, My Sitter", visar det sig att Moe har flyttat till en ny lokal och döpt om baren till Moe's Brewing Co.
 • I avsinttet "Homer vs. The Eighteenth Amendment" förbjöds ölförsäljningen men Moe fortsatte ändå att sälja. Moe ändrade då skylten till Moe's Pet Shop och installerade en knapp som skulle ändra om baren till en djuraffär när polisen kom.
 • I avsnittet "Homer the Moe", gjorde Moe om sin bar till "yuppie hipsters", han bytte då namn på baren till m, en parodi av Starwoods "W" hotel.
 • I en flashback i avsnittet Three Gays of the Condo, får man veta att Moe's Tavern från början hette Meaux's Tavern.
 • I säsong 24 får man veta att på ett tidigt stadium var baren en glassbar under namnet Moes Ice-Cream Carnival vilken dock var allmänt misslyckad då ingen besökare var nöjd med besöket.[16]
 • I den andra historien i Treehouse of Horror XV är Moe's Tavern ett ställe för opium, där kunder är drogade. "Baren" kallas då Mao's för att Moe visar sig vara Hankines.
 • I avsnittet "Thank God It's Doomsday", säljer Moe sin bar till en japansk affärsman som gör om baren till en sushi-restaurang som heter Tokyo Roe's.
 • På 90-talet i avsnittet "That 90's Show" var Moe's en cigarrbar. Barney var då cigarrmissbrukare.
 • I avsnittet "Flaming Moe" bytte den namn till "Mo's" och blev populär bland stadens homosexuella som trodde att han själv var bög.
 • Efter att ha tagit emot råd från Marge gjorde han ett tag om baren till en engelsk pub som fick namnet The Nag and Weasel.[17]

Adress och telefonnummer[redigera | redigera wikitext]

I avsnittet "Flaming Moe's" nämndes det att Moe's Tavern låg på Walnut Street. I avsnittet "Homer the Smithers" försökte Mr. Burns att ringa till Smithers fast han inte visste numret. Han slog numret "SMITHERS", alltså 764-8437(7), men kom istället till Moe's.

I avsnittet "Principal Charming" sade Seymour Skinner till Bart att ringa Homer, Bart fick kolla i skolans adressbok där det stod "WORK: 555-6832 HOME: 555-6754 MOE'S TAVERN: 555-1239". I avsnittet "Bonfire of the Manatees" ringer Homer baren på numret 355-1337.

I ett avsnitt visades det att Homer kunde gå från sitt hus till Moe's Tavern genom att bara gå förbi några få hus. Detta är knappast troligt, eftersom nästan alla andra fakta visar att det är en ganska lång väg mellan de två platserna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] The Springfield Files
 2. ^ Co-Dependent Day
 3. ^ Days of Wine and D'oh'ses
 4. ^ The Homer They Fall
 5. ^ Homer vs. Lisa and the 8th Commandment
 6. ^ Eeny Teeny Maya Moe
 7. ^ Homer the Moe
 8. ^ Thirty Minutes over Tokyo
 9. ^ Cape Feare
 10. ^ Simpson Tide
 11. ^ Pygmoelian
 12. ^ Homer vs the Eighteenth Amendment
 13. ^ HOMR
 14. ^ Dumbbell Indemnity
 15. ^ The Canine Mutiny
 16. ^ A Tree Grows in Springfield
 17. ^ Mommie Beerest