Mona Holmqvist

Från Wikipedia
Mona Holmqvist.

Mona Elise Holmqvist, född 25 mars 1961, är en svensk forskare i pedagogik, specialpedagogik och ämnesdidaktik samt professor i utbildningsvetenskap vid Lunds universitet[1].

Efter mellanstadielärarexamen/ämneslärarexamen i ämnena kemi och biologi i skolår 7-9 vid Lärarhögskolan i Malmö 1986 och filosofie kandidatexamen vid Lunds universitet i ämnena pedagogik, sociologi och psykologi. 1987 antogs hon till forskarutbildning i pedagogik vid Lunds universitet. Parallellt med lärartjänstgöring i grundskolan fullföljde hon forskarutbildningen på halvtid och avlade 1995 filosofie doktorsexamen med avhandlingen Autism. Uppfostran, undervisning och förståelse för personer med extremt atomistisk omvärldsuppfattning.[2] Där presenteras en teori om att personer med autismtillstånd har svårigheter att skapa en helhetsbild av de sensoriska intryck som upplevs i omvärlden, vilket får stora konsekvenser för sättet att förstå och agera i vardagen. 2014 ändrades diagnoskriterierna för autismtillstånd i DSM-5, då över- och underkänslighet för sensoriska stimuli tillkom som ett nytt kriterium, vilket ger stöd för Holmqvists initiala teorier om tillståndets kärnproblematik.

Efter disputationen har Holmqvist arbetat vidare med forskning inom lärarutbildning[3], ämnesdidaktik[4], samt lärares professionella utveckling. Hon har även fortsatt sin forskning inom autismområdet, men främst inriktad på lärandets betingelser.[5] Till stor del har hon här utgått från fenomenografiska antaganden samt variationsteoretiska perspektiv. Målgruppen har utökats till att gälla elever med och utan funktionsnedsättningar från förskola[6] till högre utbildning, oftast genom praktiknära och praktikutvecklande forskning, främst utifrån modellen learning study.[7] Hon är utsedd av regeringen som ledamot i Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) insynsråd [1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mona Holmqvist”. Lunds universitet. https://portal.research.lu.se/sv/persons/mona-holmqvist. Läst 4 augusti 2023. 
  2. ^ Holmqvist, Mona (1995). Autism. Uppfostran, undervisning och förståelse för personer med extremt atomistisk omvärldsuppfattning. Lunds Universitet: Pedagogiska institutionen.
  3. ^ Holmqvist, Mona (red) (2021). Teorier för undervisning och lärande. ISBN 9789151101590 
  4. ^ Holmqvist, Mona (red) (2006). Lärande i skolan. Learning study som skolutvecklingsmodell.. ISBN 91-44-04506-9 
  5. ^ Holmqvist, Mona (red) (2004). En främmande värld. Om lärande och autism. Lund: Studentlitteratur.
  6. ^ Holmqvist Olander, Mona (red) (2013): Learning Study i förskola och förskoleklassen. Lund: Studentlitteratur.
  7. ^ Holmqvist, Mona (red) (2006): Lärande i skolan. Learning study som skolutvecklingsmodell. Lund: Studentlitteratur.