Monk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Monk är en amerikansk komedi/kriminalserie för TV skapad av Andy Breckman. Från och med 12 juli 2002 till 4 december 2009 sändes 8 säsonger med sammanlagt 125 avsnitt. Serien har blivit nominerad 32 gånger (bland annat för bästa komedin på TV), och har vunnit 11 (därav bland annat en Golden Globe).

Adrian Monk (spelad av Tony Shalhoub) är en briljant detektiv; han har öga för minsta detaljer och ser allt som andra missar. Detta ofta på grund av hans svåra tvångsbeteenden och oklanderliga minne. Utöver tvångssyndrom har han även ett antal fobier och rädslor, såsom för baciller, mjölk, höjder, närkontakt, hagel, grodor, svampar och fotbollshuliganer. Listan är lång och i vissa avsnitt ser man även hur han bär med sig denna "fobi-lista" för att kunna uppdatera den.

Adrian Monk var i sju år gift med sin – som han själv uttrycker det – bättre hälft, Trudy Anne Ellison (Spelad av Melora Hardin och i vissa tidiga avsnitt även Stellina Rusich). Den 14 december 1997 dog Trudy av en bilbomb. Detta tog så hårt på Adrian att han blev av med sitt jobb som polis (i San Francisco Police Dept.), då hans rädslor och fobier helt tog över. Dessutom förblev fallet med Trudys död olöst. Capt. Stottlemeyer (spelad av Ted Levine) blev orolig för sin vän och före detta kollega, vilket medförde att han skaffade en sjuksköterska att assistera Adrian och hjälpa honom att hantera vardagen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Återkommande roller[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]