Monk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Monk är en komedi/kriminalserie för TV från USA skapad av Andy Breckman. Från och med 12 juli 2002 har 8 säsonger sänts och sammanlagt 125 avsnitt (2009). Serien har blivit nominerad 32 gånger (bl.a. bästa bästa komedien på TV), vunnit 11 (därav bl.a. en Golden Globe).

Adrian Monk (spelad av Tony Shalhoub) är en briljant detektiv; han har öga för minsta detaljer och ser allt som andra missar. Detta ofta på grund av hans svåra tvångsbeteenden och oklanderliga minne. Utöver tvångssyndrom har han även ett antal fobier och rädslor, såsom för baciller, mjölk, höjder, närkontakt, hagel, grodor, svampar och fotbollshuliganer. Listan är lång och i vissa avsnitt ser man även hur han bär med sig denna "fobi-lista" för att kunna uppdatera den.

Adrian Monk var i sju år gift med sin – som han själv uttrycker det – bättre hälft, Trudy Anne Ellison (Spelad av Melora Hardin och i vissa tidiga avsnitt även Stellina Rusich). 14 december 1997 dog Trudy av en bilbomb. Detta tog så hårt på Adrian att han blev av med sitt jobb som polis (San Francisco Police Dept.), då hans rädslor och fobier helt tog över. Capt. Stottlemeyer (spelad av Ted Levine) blev orolig över sin vän och före detta kollega, vilket medförde att han skaffade en sjuksköterska att assistera Adrian och hjälpa honom att hantera vardagen.

Andra karaktärer i Monk[redigera | redigera wikitext]

Sharona Fleming[redigera | redigera wikitext]

Sharona Fleming (Bitty Shram) var Monks första assistent. Sharona växte upp i New Jersy med pappa Douglas och mamma Cheryl. Hon har även en lillasyster, Gail, som har varit med i två avsnitt (mr. Monk goes to the theater och mr. Monk and the eartquake.) Sharona är ensamstående mamma till Benjy, men ses med jämna mellanrum på dejt med olika män, bl.a. borgmästarkandidat Kenny Shales, Jason; killen som mer än gärna springer runt i staden naken och maffiamannen "Fat-Tony". Mer än en gång har förhållandet brutits av att Monk har kommit i vägen. Vid åtminstone två tillfällen har Sharona sagt upp sig från sitt jobb som Monks assistant. I mr. Monk and the billionare mugger tar hon även ett tillfälligt jobb som lampförsäljare, men kommer snart tillbaka för att arbeta för den knappa lönen Monk ger henne. Efter ett tag beslutar sig ändå Sharona för att flytta tillbaka till New Jersey och gifta om sig med exmaken Trevor Howe, som är pappa till Benjy.

Natalie Teeger[redigera | redigera wikitext]

Natalie Teeger (Traylor Howard) fyllde tomrummet Sharona lämnat när hon flyttat. I mr. Monk and the red herring anlitar Natalie Monk efter ett flertal inbrott i hennes bostad. Monk ber henne bli hans assistent, först tackar hon nej men efter att han visat sig vara en god människa bestämmer hon sig ändå för att säga upp bar-jobbet och arbeta för Monk. Natalie var tidigare gift med Mitch, men denne avled i krig 1998. Natalie är numera ensamstående mamma till Julie. Natalie kommer från en väldigt välbärgad familj (äger ett stort tandkrämsmärke) bestående av mamma Peggy, pappa Bobby och lillebror Jonathan. Natalie har alltid varit lite av en rebell och det bjuds ständigt på nya överraskningar från det förflutna. Vi vet tex. att hon har suttit i fängelse och att hon har en dold tatuering. Natalie har haft ett antal olika jobb tiden innan Monk; hon har varit bartender, blackjack-dealer i Las Vegas, kassörska i ett köpcenter. Även om hon inte är lika ambitiös som Sharona när det gäller dejtandet, ligger hon ändå inte på latsidan; vi har sett henne med en f.d. leprasjuk,

Se även[redigera | redigera wikitext]