Mosaic

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mosaic var en av de första grafiska webbläsarna och släpptes 1993 av NCSA beläget i amerikanska delstaten Illinois. Den föregicks dock av de mindre kända webbläsarna Erwise och ViolaWWW.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Utvecklingen av Mosaic påbörjades i december 1992. Version 1.0 släpptes 22 april 1993 och utvecklingsversioner hade då sedan länge stött trafik över såväl HTTP som FTP, gopher och NNTP.

11 november 1993 släpptes version 1.0 för Windows, vilket för första gången gav den breda allmänheten tillgång till en grafisk webbläsare. Eftersom NCSA utvecklade webben i nära samarbete med CERN i schweiziska Genève, så kunde man försäkra sig om att man helt och hållet följde W3C-standarden.

Marc Andreessen ingick i gruppen av programmerare som utvecklade Mosaic. Han såg möjligheterna med World Wide Web och startade företaget Netscape, som 1994 släppte en egen webbläsare, Netscape Navigator. Netscapes webbläsare växte snabbt och blev marknadsledande fram till 1999, då Microsofts webbläsare Internet Explorer (fram till version 7 indirekt baserad på Mosaic) blev störst på marknaden.

Utvecklingen av Mosaic lades ner 7 januari 1997.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Josefsson, Dan (på Svenska). Nyckeln till din egen hemsida på Internet (version 1.0). Norstedts förlag 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]