Motteborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skiss över motteborgen Topcliffe Maidens Bower i England.

Motteborg är en mindre medeltida borg anlagd på en kulle. Namnet kommer av franskans motte, vilket betyder ’jordhög’, ’tuva’ eller ’torva’.

Motteborgen bestod av en hög kulle (motten), ofta konstgjord, på vars topp ett befästningstorn (kastal) av trä, ibland av sten, var placerat. Den omgavs av vallgrav, ringmur eller jordvall med palissad. Utanför den inre delen fanns ett yttre vallgravsomgärdat område (baileyn) som fungerade som förborg och där verkstäder och ekonomibyggnader var belägna.

Från 1000-talet byggdes ett stort antal borgar av den här typen i framför allt nordvästra Europa. Särskilt vanliga var de i England där de benämns Motte-and-bailey. I Skandinavien är motteborgarna något yngre än sina kontinentala motsvarigheter och dateras vanligen till 1300-talet. Framför allt byggdes de i det dåvarande danska riket och ett framträdande exempel är Sölvesborgs slott. Det finns dock ett fåtal exempel på motteborgar inom det medeltida Sveriges gränser, till exempel Gälakvist och Hönshylte skans.

Källor[redigera | redigera wikitext]