Museo Soumaya

Museo Soumaya
Konstmuseum
Land Mexiko Mexiko
Ort Mexico City
Koordinater 19°44′N 99°20′V / 19.733°N 99.333°V / 19.733; -99.333
Arkitekt Fernando Romero
Ägare Calos Slim
Färdigställande 2011
Byggnadsmaterial aluminium

Museo Soumaya är ett privat konstmuseum i Mexico City. Det ägs av Calos Slim och rymmer hans privata konstsamling på mer än 66 000 verk.

Museet, som är uppkallat efter Slims avlidna hustru Soumaya Domit, öppnade 1994 i ett gammalt pappersbruk.[1] År 2011 invigdes den futuristiska byggnaden vid Plaza Carso i Polanco. Den har ritats av Slims svärson, arkitekten Fernando Romero i modern vågform och är täckt med hexagonala aluminiumplattor.[2] Det är fritt inträde på museet.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Entreplan.
Entreplan.

Museet har sex våningar. I bottenvåningen finns skulpturen Tänkaren av Auguste Rodin, en kopia av Michelangelos Pietà, Diego Riveras muralmålning Rio Juchitán samt målningarna El Día y la Noche och Naturaleza Muerta av Rufino Tamayo.[2]

Andra våningen används för tillfälliga utställningar och på tredje våningen visas verk av medeltida konstnärer från Europa och Nya Spanien. Fjärde våningen ägnas impressionistisk och avantgardistisk konst och på femte våningen finns antik och modern konst från Mexiko.

På sjätte våningen, som är den enda med dagsljus, visas verk av Auguste Rodins och samtida konstnärer som hans elever Camille Claudel och Emile Antoine Bourdelle, Salvador Dalí med flera.[2] Rodinsamlingen är världens näst största med mer än 400 verk och den största i privat ägo.[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]