Music Corporation of America

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logotyp för MCA

Music Corporation of America, mer känt under förkortningen MCA, var är ett amerikanskt företag som fanns mellan 1924 och 1996.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

MCA grundades 1924 av Jules Stein och William R. Goodheart, Jr. som en agentur som bokade artister men kom även att syssla med allt från att publicera noter till att skapa radioprogram, ha eget skivbolag och producera TV. MCA blev en av de största producenterna av TV-program i USA, och sålde program till alla de tre största amerikanska TV-bolagen. 1958 köptes Universal Studios och dess studioanläggning i Universal City, som därefter även blev MCA:s huvudkontor. Företaget leddes under många år av Lew Wasserman från 1946 till 1996, som länge sågs som den mäktigaste mannen i den amerikanska underhållningsindustrin.[1]

Företaget såldes 1990 till Matsushita som därefter på 1990-talet sålde det vidare till Seagram och Vivendi.[1] Resterna av företaget ägs idag dels av NBC Universal (dotterbolag till Comcast) och Universal Music.

En av de tidigare delarna av MCA var skivbolaget MCA Records.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bates, James (4 juni 2002). ”The Hollywood Mogul and Kingmaker Dies at 89” (på engelska). www.latimes.com. Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2002-jun-04-me-wasserman4-story.html. Läst 7 februari 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]