Myggmedel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oljehorn av kohorn för myggmedlet beckolja, en biprodukt från destillation av trätjära. Bars i läderrem i bältet. Råneå, Norrbotten. Till Nordiska museet 1921, Stockholm.

Myggmedel är ett insektsmedel som appliceras på hud eller kläder för att undvika myggbett. Myggmedel finns som salva, roll-on och sprej. Myggmedel säljs i dagligvaruhandeln, apotek och butiker som säljer utrustning för friluftsaktiviteter. Det kan vara olämpligt att applicera medel på små barns hud.

Olika typer av myggmedel[redigera | redigera wikitext]

Strukturformel för DEET.

Den internationellt sett vanligaste ingrediensen i både myggmedel och andra insektsmedel är DEET, N,N-dietyl-m-toluamid. I bland annat Sverige förekom tidigare medel baserade på substansen DEMIDEX, som var resultatet av forskning utförd av Walborg Thorsell vid Försvarets forskningsanstalt, och som var effektivare mot just myggor.[1][2] Tillverkningen upphörde dock i slutet av 1990-talet efter att det inte längre gick att få tag på råvaran till ett rimligt pris.

Även olika former av oljebaserade myggmedel förekommer, bland annat djungelolja och beckolja.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppfinnaren nr 6, 2000: "Efter 30 års forskning har Walborg Thorsell fått fram världens bästa insektsmedel" Arkiverad 13 december 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Tekniska Museet: Information om föremål: Myggbekämpningsmedel Arkiverad 4 december 2008 hämtat från the Wayback Machine., läst 22 juli 2009