Hoppa till innehållet

Myrpittor

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 22.57 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 7 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q2318130Wikidata)
Myrtpittor
Spräcklig myrpitta (Grallaria varia)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
UnderordningTyranni
FamiljMyrpittor
Grallariidae
Vetenskapligt namn
§ Grallariidae
Utbredning
Släkten
Se text

Myrpittor (Grallariidae) är en familj små tättingar i subtropiska och tropiska Central- och Sydamerika som tidigare fördes till familjen myrtrastar (Formicariidae).

Utseende och ekologi

Myrpittorna är markbundna och förekommer i låglandsskog och molnskog. I storlek varierar de från arterna inom släktet Grallaricula som mäter cirka 10 centimeter till jättemyrpittan som mäter 24 centimeter. De skiljer sig ifrån myrtrastarna genom att nästan helt sakna stjärt och att de föredrar att ta sig fram på marken genom att skutta istället för att gå. Gemensamt med myrtrastarna är att många arter har långa och kraftiga ben, och vassa näbbar. Många har dovt färgade fjäderdräkter i grått, brunt och rött, ofta med ett typiskt mönster, och vissa har även färgstarkare inslag i blått, rött, gult och grönt. Myrpittorna är skygga och ofta mer hörda än sedda, då många arter har kraftfulla lockläten.

Systematik

Jättemyrpitta (Grallaria gigantea).
Perumyrpitta (Grallaricula peruviana).

Fram till 2007-2008 klassificerades myrpittorna som en del av familjen myrtrastar (Formicariidae). Men under 2000-talet visade ett antal genetiska studier att familjen var parafyletisk.[1] Därför flyttades släkten Grallaria, Hylopezus, Myrmothera och Grallaricula till den nya familjen Grallariidae. Släktet Pittasoma, som också ingått i familjen myrtrastar, flyttades istället till Conopophagidae. Dessa ändringar genomfördes både i International Ornithological Congress taxonomiska lista över världens alla fåglar [2] och i Clements uppdaterade lista från 2009.[3]

Släkten och arter inom familjen

Familjen omfattar cirka 49 arter som placeras i fyra olika släkten. Följande lista följer Clements et al. 2010:

Släkte Grallaria - stora myrpittor, som framstår som runda i kroppsformen och som har tydligt mönstrade fjäderdräkter. Könen är lika till utseendet.

Släkte Hylopezus - relativt små myrpittor med streckade undersidor, och med relativt små näbbar. De lever på lågland och könen är lika till utseendet.

Släkte Myrmothera- påminner om Grallaria-arterna men är tydligt mindre och har tunnare näbb.

Släkte Grallaricula - omfattar de minsta arterna, vilka ofta mäter 10-11 cm och upplevs som små och runda i kroppsformen. Könen är lika.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norskspråkiga (nynorska) Wikipedia, 3 januari 2011.

Noter

  1. ^ Richard C. Banks, R. Terrrry Chesser, Carla Cicero, Jon L. Dunn, Andrew W. Kratttter, Irbrby J. Lovetttte, Pamela C. Rasmussen, J. V. Remsen, Jr., James D. Rising, Douglas F. Stotz, and Kevin Winker (7 juni 2008). ”Forty-ninth Supplement to the American Ornithologists' Union Check-list of North American Birds”. The Auk "125" (3): ss. 758-768. doi:10.1525/auk.2008.9708. ISSN 004-8038. http://www.aou.org/checklist/suppl/AOU_checklist_suppl_49.pdf. 
  2. ^ International Ornithological Congress: IOC World Bird List version 2.5 - Maurfuglar
  3. ^ från december 2009

Källor

  • Ridgeley, Robert S. Paul J. Greenfield, The Birds of Ecuador vol II Christopher Helm London (2001) ISBN 0-7136-6117-8
  • Hilty, Steven L. Birds of Venezuela Christopher Helm, London (2003) ISBN 0-7136-6418-5

Externa länkar