Nåjd

Från Wikipedia
Nåjd med Shamantrumma (kopparstick från 1767)
Samisk trumma (goavddis) från lumesamiskt område; nu i Cambridge

Nåjd (förr naid, från samiska noajdde eller noaidi, jämför fi. noita, "den kloke") var förr en sorts vishetslärare i samisk mytologi, samernas schaman, där kunskap ärvdes till en person genom muntlig tradition.

Nåjden var en inflytelserik person i det samiska samhället (sijdda), ofta beskriven som medicinman med spådomskunskaper. Nåjden hade även en religiös funktion, enligt de skrifter som finns bevarade från 1600-talet. Arbetet var yrkeskunskaper som gått i arv eller inlärts genom äldre personer, och spådomen utfördes med hjälp av redskap, speciellt en så kallad nåjdtrumma (på norska runebom; runtrumma). Idag finns ingen person som har sådan funktion, men motsvarigheter finns fortfarande hos de sibiriska kollegorna (schamanerna).

De flesta nåjder som omtalats i äldre tid var män, men det förekom även kvinnliga nåjder. Nåjden lär ha varit behjälplig i allehanda situationer, från äktenskapsfrågor till renskötsel. Vad man egentligen menar med schaman kan diskuteras men en rimlig indelning kan exempelvis vara företrädare för en ätt eller personer som dömts för religionsbrott. Källorna till detta är främst domstolsprotokoll, berättartraditioner, återfunna "verktygssamlingar" samt missionärers beskrivningar. Den sistnämnda källan där missionärer ger en bild bör nog ibland tolkas som rena fabuleringar. Nåjdens inflytande i religionsutövningen framställs av prästerskapet som ren "trolldom", på sådan hög nivå att nåjden kontrollerar och råder över självaste djävulen. Denna makt får nåjden med hjälp av "djävulska redskap" (bl.a. ringtrumman) som han använder. Trolldomsterminologin användes också vanligtvis av domstolarna, vilka bestraffade nåjderna mycket hårt. Det hårda motståndet mot samisk religionsutövning är en stor förlust för såväl samisk som nordisk kulturhistoria och var förmodligen ett sätt att motverka motstånd och kunna kontrollera samerna. Uppfattningen att nåjder var redskap för djävulen och till med djävulen själva förekom framför allt i norra Norge där man brände dem på bål.

Källor

Nåjder

Se även

Externa länkar