Nüwa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nüwa som hon avbildas i bokverket Shanhaijing

Nüwa (kinesiska: 女娲, pinyin: nǚwā) är en gudinna i kinesisk mytologi förknippad med skapandet och räddandet av människorna. Övre delen av hennes kropp var, i en del framställningar, av mänsklig skepnad med ansikte och armar, medan den undre delen av kroppen var formad som en drake. Hon kunde även byta skepnad och uppträdde i många olika gestalter. Hon var maka till Fuxi som skänkte elden som gåva till människan.

Legenden har klara paralleller till Gamla Testamentets berättelser om jordens skapelse (Första Moseboken) och Adam och Eva. Liknande berättelser finns även inom andra religioner.

När Nüwa skulle skapa människor, när ännu inga människor fanns, formade hon dem i lera. Men lerfigurerna rörde sig inte och kunde inte tänka. Så Nüwa blåste in sin magi i leran, och därmed fick figurerna en själ. Själen var till att börja med primitiv. De nyskapade människorna förstod föga av omgivningen, så Nüwa måste ge dem en del av sin visdom. Till deras hjälp att uttrycka känslor gav hon dem musikinstrument, vilket gjorde att människorna lärde sig sjunga och dansa.

Tyvärr dog Nüwas skapelser ibland, och hon måste hela tiden göra nya, ett långtråkigt evighetsgöra. Därför gav Nüwa kön åt sina lerfigurer i det att hon gjorde en man och en kvinna så att paret blev självreproducerande och skapade sin egen avkomma. Därmed var giftermålssystemet etablerat. Ättlingarna lärde sig av varandra och blev visare och visare för varje generation.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]