Nabucco (gasledning)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nabuccos placering

Nabucco är en planerad naturgasledning som skulle komma att gå från östra Turkiet genom Bulgarien, Rumänien,Ungern och avsluta i Österrike. Ledningen ska leda gas från resurser i Azerbajdzjan och Turkmenistan.

Österrikiska OMV, ungerska MOL, rumänska Transgaz, bulgariska Bulgargaz, turkiska Botas och tyska RWE är energibolag som anslutit sig till projektet genom ett samarbetsavtal (2002) och ett samriskföretag (2005). Än så länge finns planerna bara på papperet och risken är att Rysslands tankar på en gasledning genom Svarta havet, South Stream, som bland annat Italien, regeringarna i Ungern, Rumänien och Bulgarien stödjer skulle kunna sätta stopp för Nabucco.

Fördelarna med ett genomförande av Nabucco skulle vara att Europa inte skulle vara lika beroende av Rysslands gasleveranser. EU importerar omkring 60% av sitt gasbehov och fram till 2030 beräknas det öka till 80%. Idag kommer minst 40% av EU:s importerade gas från Ryssland. Nabucco skulle alltså utgöra ett alternativ till ryska Gazprom och förhindra att gasbolaget får nästintill monopol på gasleveranser till Europa.

Men projektet dröjer, EU:s alla medlemmar har svårt att komma överens. Somliga påpekar också nackdelarna med gas från Azerbajdzjan. Landet ses från vissa håll som ett "korrupt familjeföretag" och andra tror att Azerbajdzjans gas inte är tillräcklig för att tillgodose Europas behov.

Källor[redigera | redigera wikitext]

”Spelet om Europas energi”. SvD. 5 januari 2009. http://www.svd.se/naringsliv/varlden/artikel_2279295.svd. Läst 17 januari 2009.