Nakskov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vy över staden från hamnen.

Nakskov är en dansk stad med 13.886 invånare (2009).[1] Den ligger på Lollands västkust vid Nakskovfjorden och är öns största stad. Administrativt ingår den i Lollands kommun.

Staden var tidigare en betydande sjöfartsstad i Danmark, och var platsen där Østasiatisk Kompagni grundades i slutet av 1800-talet. Nakskov var likaledes i många år en viktig industristad med havregryns- och sockerfabriker som största verksamheter vid sidan om sjöfartsindustrin. Idag finns endast sockerfabriken kvar. För att visa på områdets långa historia av sockerproducent tack vare odling av sockerbetor finns Danmarks Sukkermuseum i staden.

Nakskovs stadskärna har bibehållit ett äldre utseende med många äldre hus samt små gator och gränder. Bland de mest framstående byggnaderna finns Sankt Nicolai kyrka som uppfördes i början av 1200-talet, köpmansgården Theisens gård från 1786 och Det gamle apotek uppfört 1645 med en tillbyggd barockfasad från 1777. I den byggnaden håller idag stadens turistbyrå till.

Orten ligger nära primærrute 9 och Tårs Færgehavn, där det finns färjeförbindelse med Langeland. Från stadens centrum är det 11 kilometer till Søllested, 27 kilometer till Maribo, 30 kilometer till Rødbyhavn, 55 kilometer till Nykøbing Falster och 160 kilometer till Köpenhamn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danska Wikipedia
  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44