National Rainbow Coalition

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Narc” leder hit. För filmen från 2002, se Narc (film).

National Rainbow Coalition (NARC, "Nationella regnbågskoalitionen") var ett politiskt parti i Kenya, bildat inför de allmänna valen 2002 genom samgående mellan National Alliance Party of Kenya och Liberaldemokratiska partiet. Partiledare var Charity Ngilu.

I valen den 27 december 2002 vann koalitionen en jordskredsseger över det tidigare regeringspartiet Kanu. Narc erövrade 56,1 % av rösterna i parlamentsvalet och 125 av 212 mandat i parlamentet. Regnbågskoalitionens presidentkandidat Mwai Kibaki fick 62 procent av rösterna och svors den 30 december 2002 in som Kenyas tredje president.

2005 sprack partiet i tre delar, efter en folkomröstning om ny grundlag där Kibaki och liberaldemokraternas ledare Raila Odinga stått på var sin sida.

  • De liberaldemokratiska ministrarna sparkades ur regeringen och bildade istället Orange Democratic Movement (ODM).
  • Kibaki och hans anhängare bildade ett nytt parti, NARC-Kenya.
  • Charity Ngilu fortsatte att leda det ursprungliga Narc men när hon deklarerade att detta parti backade upp Odingas presidentkandidatur fick hon sparken som folkhälsominister.

I parlamentsvalet i december 2007 fick NARC tre mandat.

I det stormiga valet av talman, den 15 januari 2008, tillhörde Narc den parlamentariska majoritet som utsåg Kenneth Marende till talman.