Kårhuset Kollektivet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nationernas Hus)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se även Nationernas Hus i Umeå.
Ej att förväxla med Kårallen.
Kårhuset Kollektivet i Linköping

Kårhuset Kollektivet (fram till 2015 Nationernas Hus) är ett hus mitt i Linköping för studenter. Det startades av några studentnationer tillsammans med Akademiska föreningen. Nationsaktiviteten i Linköping var då av bred karaktär och behövde lämpliga samlingslokaler. Genom ett projekt på initiativ av universitetet och nationerna kunde Nationernas Hus öppna under hösten 1998. Nattklubb, restaurang, sittningar, pub och brunch var då den huvudsakliga verksamheten. Allt genomfördes med ideellt arbetande personal organiserat av de olika nationerna.

Efter en rekonstruktion av verksamheten på grund av ekonomiska problem kunde NH åter öppna 2004 efter en tids verksamhetsstopp. År 2009 övertogs driften av huset av kårerna vid Linköpings universitet genom Kårservice. Nationernas Hus är det enda centrala studentutestället i Linköping, beläget längs kroggatan Ågatan. I Nationernas Hus finns en restaurang som serverar à la carte. I den regelbundna verksamheten ryms även lunchservering, nattklubb och konferenser.

Från och med 2015 heter Nationernas Hus istället Kårhuset Kollektivet.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden, belägen på Ågatan, var tidigare Linköpings Folkets Hus och är ritad av Sven Markelius. Huset är ett utmärkt exempel på sen funktionalism. Det uppfördes 1954 av Linköpings Folkets Husförening för att hysa föreningens verksamhet. Forumteatern som är lokaliserad i det inre av byggnaden är en teaterlokal med 515 sittplatser. Denna brukas av bland annat de studentspex som finns vid Linköpings universitet, Holgerspexet och LiSS.

År 2008 slutförde fastighetsägaren renoveringar av fastighetens övre plan. Det innehåller 21 studentlägenheter, läsplatser, konferenslokaler samt kontor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]