Neem

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Neem
Nimträd
Neem (Azadirachta indica) in Hyderabad W IMG 6976.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kinesträdordningen
Sapindales
Familj Mahognyväxter
Meliaceae
Släkte Azadirachta
Art Nim-träd
A. indica
Vetenskapligt namn
§ Azadirachta indica
Auktor Linné (1753); A. Juss. (1830)
Hitta fler artiklar om växter med
Azadirachta indica

Neem, eller nim-träd, (Azadirachta indica) är ett träd inom mahognyfamiljen, som beskrevs av den franske botanikern Adrien de Jussieu 1830.

Neem har medicinska egenskaper. Både löven, grenarna, barken, fröerna och fröoljan har sin givna plats i den ayurvediska medicinen. Neem innehåller 130 olika kemiska föreningar.

Traditionellt har neemträdets virke, bark, löv och blommor använts mot alla slags sjukdomar inklusive flertalet hudsjukdomar. Nuvarande forskning visar att det finns en intressant framtid för neem inom den moderna läkekonsten.

Nimträdet är ett av de mer ekonomiskt omdiskuterade träden/trädslagen i tropikerna. Det härstammar från Sydasien, Pakistan till Malaysia och anses ha en mängd nyttiga egenskaper, exempelvis som ett snabbväxande (ädelt) hårdvedsträd. På åtta år kan en planta växa upp till en grov och rak stam. Vanligare snabbväxande trädslag brukar ha mjuk ved.

En annan viktig egenskap är att trädet är giftigt för många olika insekter på olika sätt. Dessa gifter verkar även på mikrober som skulle kunna skada veden. Träden är däremot mindre farliga för människan, varför de är tänkbara som medicinskt och ekologiskt godtagbara bekämpningsmedel.[1]

Linné beskrev och namngav detta träd 1753: Melia azadirachta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ekologiskt lantbruk • Konferenssammanfattning • Alnarp • November 1999 (SLU). Redan 1992 ställdes frågan: Är nimträder för bra för att vara sant? F&F 3/1992. Forskning & Framsteg, 3/1992 på sida 43.