Neubau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wiens stadsdelar. Neubau bär numret 7.
Spittelberggasse i Neubau

Neubau är en stadsdel (tyska: Gemeindebezirk) i staden Wien i förbundsrepubliken Österrike.[1] Wien är både huvudstad i Österrike och ett eget förbundsland och är indelat i 23 stadsdelar. I stadens Bezirksordning räknas Neubau till "7. Bezirk", det 7:e bezirket. Genom stadsdelen går Neubaugasse, som är dess huvudgata. I Neubau hittar man konstnärskvarteret Spittelberg och MQ (Museumsquartier).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Neubau befinner sig direkt väster om innerstaden (Wiens första bezirk), mellan det sjätte (Mariahilf i söder) och det åttonde (Josefstadt i norr) bezirken. Neubau ligger i en sluttning som stiger från Wiens inre ringväg Ringstrasse vid Museumsquartier upp mot Wiens stadsbibliotek vid den yttre ringvägen Gürtel. Stadsdelen är i sin tur indelad i fem underdelar: Altlerchenfeld, Neubau, Sankt Ulrich, Schottenfeld och Spittelberg

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelen har fått sitt namn (tyska för nybygge) för den nya bebyggelse som konstruerades efter en brand 1693. Den östliga delen av Neubau Spittelberg var länge tillhälle för Wiens prostituerade, och senare konstnärer. Under senare år har stadsdelen populärt område och gradvis har hyrorna i området stigit. Stadsdelen har dock lyckats bevara sin konstnärliga prägel.

Personligheter[redigera | redigera wikitext]

Bland kända personligheter som förknippas med Neubau hör musikern Johann Strauss d.y. och konstnären Gustav Klimt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gemeindebezirk Neubau at GeoNames.Org (cc-by); post uppdaterad 2014-12-15; databasdump nerladdad 2015-12-01