Ni Kuang

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ni Kuang
Ni Kuang på Hong Kong Shue Yan University, nov 2007
Ni Kuang på Hong Kong Shue Yan University, nov 2007
FöddNi Chong (倪聰)
30 maj 1935 (86 år)
Ningbo, Zhejiang, Kina
SpråkKinesiska
Verksam1960 -
GenrerWuxia, Science fiction
Framstående verkLan Xue Ren

Ni Kuang (倪匡), född den 30 maj 1935 i Ningbo, Zhejiang, Kina, även känd som Ngai Hong, I Kuang eller Yi Kuang, är en Hongkong-baserad kinesisk romanförfattare och pjäsförfattare med fler än 300 publicerade wuxia- och science fiction-romaner plus fler än 400 filmmanus[1]. Dessa antal gör honom till en av de mest produktiva inom kinesisk science fiction. Han är bror till en annan författare, Yi Shu.

Uppväxt i Shanghai flyttade han till Hongkong 1957. Av hans berättelser (ofta under pseudonymen Wei Shili) handlar 136 stycken om figurerna Wisely (eller Wei Sili) och Yuan Zhenxia. Hans mest kända SF-hjältar har adapterats för TV och genren Hongkongfilm, där han själv står för flertalet manus. Som en representativ Ni Kuang-berättelse kan nämnas Lan Xue Ren ("Blue Blood Man").

Han är väl känd på andra områden och har lovordats för sina verks mångfald. Många menar dock att hans produktion mest handlar om svärds- och svartkonst och att de sanna SF-verken är marginella och inte uppgår till fler än ett 25-tal.[2]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ni Kuang med 209 titlar på IMDb
  2. ^ Clute & Nichols; The Encyclopedia of Science Fiction (1995), sid 217.