Hoppa till innehållet

Nocturne-Quadrille

Från Wikipedia

Nocturne-Quadrille, op. 120, är en kadrilj av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 4 september 1852 i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kadriljen finns i två versioner. Skalden Joseph Christian von Zedlitz hade skrivit en ballad med titeln Die nächtliche Heerschau, vilken tonsattes av Anton Emil Titl (1809-1882). Detta fick Johann Strauss den yngre att komponera sin kadrilj. Till den kortare versionen lär Strauss ha bearbetat motiv från Titls musik. I beskrivningen av den längre versionen sägs det att han har anpassat sig till karaktären av Titls stycke men inte citerat något motiv från det. På så sätt är det två olika stycken som framförs under samma namn och samma opusnummer. Kadriljen framfördes första gången den 4 september 1852 i Volksgarten.

Om kadriljen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 4 minuter och 41 sekunder eller 6 minuter och 30 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 14 och 85) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verken återfinns som spår 8 på CD nr 1 och som spår nr 9 på CD nr 31.