Nyckelbarn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nyckelbarn

Nyckelbarn är ett barn som har nyckeln hem i ett snöre eller kedja om halsen. Arrangemanget behövs eftersom barnet är för litet för att hantera och förvara en nyckel på vuxet sätt men inte har någon vuxen hemma, under stor del av dagen eller bara i någon timme i "glappet" efter skolan innan föräldrarna kom hem från arbetet eller efter att en kvällsarbetande förälder gått till arbetet och den dagarbetande föräldern kommit hem från sitt.

Begreppet blev omdiskuterat under 60- och 70-talen när fler kvinnor än tidigare började yrkesarbeta och inte längre fanns hemma för att ta emot barnen med choklad och bullar när de kom hem från skolan. Ibland sågs nyckeln om halsen som bevis på att barnet var för ungt för att klara detta ansvar, antingen för att föräldrarna inte skötte sina föräldraplikter eller eftersom barnets enda förälder var tvungen att arbeta och inte hade ordnad barntillsyn. Ordet finns med på bokstaven N i Hylands hörnas ABC-bok från 1966:

Nyckelbarnet sa till pappan
Far, jag såg din fru i trappan

där poängen är att det stackars nyckelbarnet knappt känner sin mamma och därför kallar henne "din fru" inför pappan.

Begreppet kom ur ropet sedan samhället svarat upp för barngruppens behov genom åtgärder som samlad skoldag och fritidshem.

Källor[redigera | redigera wikitext]