Nyhetsbyrån Direkt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nyhetsbyrån Direkt är en nyhetsbyrå för digitalt distribuerade nyheter om primärt den svenska finansmarknaden och i andra hand den internationella, främst USA:s. Bolaget bedriver verksamhet i Sverige och gjorde det tidigare även i Danmark (där under namnet Nyhedsbureauet Direkt). Verksamheten startade i Sverige 1988, och utökades till att omfatta den danska marknaden under år 2005. De har avtal med exempelvis nätmäklare och affärstidningar, som distribuerar deras nyheter vidare.

Huvudsakligen handlar det om nyheter som kan anses som marknadspåverkande. Bevakningsområdena är makro (räntor, valutor och råvaror) och bolag som är börsnoterade, svenska och utländska. En central del i rapporteringen utgörs av löpande makroekonomisk statistik, bevakning av penningpolitik samt börsnoterade bolags kvartalsrapporter. Utfallen jämförs med hur de står sig mot analytikers prognoser, vilket sammanställs av nyhetsbyråns systerorganisation SME Direkt (båda ryms inom samma aktiebolag) inför rapporterna. När kvartalsresultat i olika medier uppges vara bättre eller sämre än analytikernas förväntningar är det oftast utfallet jämfört med SME Direkts sammanställningar som avses.

Företaget ägdes tidigare av den svenska affärsinformationskoncernen Bisnode, men såldes under slutet av 2008 till norska Infront AS, som noterades på Oslobörsen hösten 2017.

VD sedan 2015, tillika chefredaktör sedan flera år dessförinnan, är (april 2018) Lars Östlund. Hans vd-företrädare Torun Reinhammar var styrelseledamot från 2015 tills strax före börsnoteringen 2017.