Ochrana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ochrana (ry. "bevakning, skydd"), eg. Ochrannoje otdelenije, "säkerhetsavdelningen", var en hemlig poliskår under den senare tsartiden.

De första underavdelningarna, underställda polisdepartementet, bildades i Sankt Petersburg 1866, i Moskva och i Warszawa 1880 till skydd för tsaren. Kännetecknande för ochranan var dess rikt utbildade provokatörssystem. Bland dess många förbindelser i de revolutionära kretsarna, till stor del uppdagade genom studier efter revolutionen 1917 i kejserliga polisens arkiv, var det ofta svårt att utröna, vilka som i revolutionärt intresse övervägande spionerade på polisens åtgöranden och vilka som i polisens intresse underblåste den revolutionära rörelsen till en viss grad för att sedan utlämna de komprometterade åt polisen.

Efter revolutionen 1917 trädde många ochranaagenter över i bolsjevikernas tjänst, så att dessas politiska polisorganisation i fråga om metoder och personal fick åtskilligt gemensamt med tsartidens ochrana.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.
  • Nationalencyklopedin, Ochrana, läst 2009-01-02
  1. ^ Amanda M. Ward,The Okhrana and the Cheka: Continuity and Change, Master of Arts Thesis, College of Arts and Sciences of Ohio University 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]