Offside (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Offside
GenreDrama, komedi
RegissörMårten Klingberg
ProducentChrister Nilson
ManusOskar Söderlund, Mårten Klingberg
SkådespelareJonas Karlsson
Anja Lundqvist
Ingvar Hirdwall
Göran Ragnerstam
Torkel Petersson
Brendan Coyle
Originalmusik--
ProduktionsbolagGötafilm
DistributionSandrews
Premiär2006
Speltid99 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Offside är en svensk dramakomedifilm från 2006 i regi av Mårten Klingberg med Jonas Karlsson, Ingvar Hirdwall, Göran Ragnerstam med flera i rollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Anders spelar i fotbollslaget Stenfors BK och extraknäcker som lokal turistguide, iklädd en älgmössa. Han bor ihop med sin fru Åsa och dottern Sara. Åsa arbetar deltid med ekonomin på Ica men har varit utan heltidsjobb i två år och vill flytta till storstaden Göteborg där heltidsjobben finns. Sara är en tonåring och dansare som deltar i dansföreställningar med flera andra tjejer. Hon anser att hennes dansskor är dåliga och vill ha nya. Dessutom har hon en kompis i Göteborg som också dansar. Anders och Åsa kommer överens om att flytta till Göteborg om någon av dem får jobb där.

Stenfors BK är en gammal klubb som spelade i den högsta serien, Allsvenskan, för 29 år sedan. Klubben firar sitt hundraårsjubileum efter denna säsong. Herrlaget spelar för närvarande i division 6. Efter att ha förlorat en av sina hemmamatcher berättar lagets ledare att de lägger ned laget om de åker ur. De befinner sig näst sist i sin serie. Desto bättre går det för damlaget som leder division 2 och får dubbelt så mycket publik på sina matcher.

En dag lyckas Kent, som spelar i herrlaget och dessutom jobbar hos den lokala kommunen, locka över den engelske före detta fotbollsspelaren Duncan Miller till Stenfors för att hjälpa laget. Duncan spelade för Liverpool FC i Premier League och avgjorde två FA-cupfinaler. Efter att han anlänt visar det sig att Duncan är alkoholist och inte har spelat fotboll på över tio år. Duncan vill inte spela och menar att han inte är i form, men efter att ha pressats tillräckligt av Anders byter han om till nästa match. Han börjar på bänken men efter att ha bytts ut på planen irriterar han avsiktligt domaren och blir utvisad. Laget förlorar matchen.

Åsa berättar för Anders att hon har fått jobb i Göteborg som ekonomiassistent på Ica, men Anders vill stanna i Stenfors.

Inför en av lagets träningar får de syn på två mörkhyade flyktingar som leker med en boll på planen. Efter att ha imponerats av deras skicklighet lyckas de rekrytera de två killarna till laget. Dessutom tar Duncan över som lagets huvudtränare. I nästa match gör ett av nyförvärven mål och de vinner matchen. Inför den efterföljande matchen blir flyktingarna omhändertagna av polisen efter utvisningsbeslut. Lagets målvakt bestämmer sig för att köra efter dem vilket tvingar lagets manager att hoppa in som målvakt i matchen. Inför matchstart informeras en av lagets spelare att hans tjej ska föda, så han skyndar sig till henne. Detta gör att laget förlorar på walkover eftersom de inte har tillräckligt med spelare för att starta matchen.

Efter att Anders sålt TV:n för att få råd att köpa de dansskor som Sara vill ha i födelsedagspresent klagar Åsa att hon har ingenting medan Anders har fotbollen. Ett känslomässigt bråk uppstår och slutar med att Åsa lugnt berättar för Anders vad hon saknar mest – arbetskamrater och Anders. Anders bestämmer sig för att ansluta sig till hennes önskan om att flytta till Göteborg.

Laget har nu bara en match kvar, en match som de dessutom måste vinna för att klara sig kvar och inte läggas ned. Efter att ha imponerats av damlagets skicklighet föreslår Duncan att de tar in spelare från damlaget för att spela sista matchen med dem. Anders är först skeptisk men ringer sedan ligans förbund för att kontrollera att det är okej att plocka in damspelare i herrlaget. De plockar in tre damspelare som spelar sista matchen med dem. Duncan vill spela dem från början men Anders vill vänta med att sätta in dem tills killarna blivit trötta. Eftersom de är en man kort utan tjejerna besöker Duncan, Anders och lagkamraten Tommy en affär och övertygar dess kassör att spela med dem. Den officiella målvakten är tillbaka och ersätter den tillfälliga ersättaren från den förra matchen. Kent lovar att kommunen belönar laget med en resa om de vinner matchen.

Matchen börjar dåligt eftersom motståndarlaget tar ledningen med 1–0 på hörna efter att Anders knuffats ned i målområdet av målgöraren. På vägen in i omklädningsrummet efter första halvlek tjatar spelarna i Stenfors om den missade knuffen som ledde till målet. Duncan lugnar ned dem och inspirerar dem att spela för att de älskar sporten istället för att vara arga och nedstämda. I den andra halvleken kvitterar Kent efter att ha omdirigerat en frispark in i mål med sitt huvud. Därefter skickas de tre damerna ut på planen. När endast fem minuter återstår av ordinarie speltid skickar Anders bollen på mållinjen efter ett bra anfall. Annika vinner en löpduell med en motståndarspelare om bollen och slår in 2–1 till Stenfors. Laget håller undan och vinner matchen. Därmed har laget säkrat sin plats i division 6 och sin fortsatta existens.

Efter klubbens hundraårsjubileum berättar Anders för Åsa att Duncan kommer att stanna kvar och coacha laget även nästa säsong. Paret packar ihop sina saker och förbereder för flytten till Göteborg. Som Kent lovade åker Duncan och laget till Liverpool för att se en fotbollsmatch med Liverpool FC. Liverpool FC:s före detta spelare Ian Rush visas i bild medan han genomför en intervju inför matchen. Duncan går ned till honom och pekar på killarna i Stenfors BK. Filmen slutar med en kort sekvens som visar Anders som njuter av matchen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades huvudsakligen in i Billingsfors. Mårten Klingberg stod för regin och detta var hans första långfilm.

Skådespelare (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Citat[redigera | redigera wikitext]

  • - Ja, nu sitter vi verkligen med arslet i brödrosten.
  • - Fucking skates!
  • - Also, I have a fish with you on it.
  • - ALIALIALI HEJ! HEJ! HEJ! ALIALIALI HEJ! HEJ! HEJ! - Amen
  • - Helvetes jävla skitboll
  • - During the gymnasium I was considering being a cock.
  • - It's no danger on the roof.

Se även[redigera | redigera wikitext]