Old American Company

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Old American Company var ett amerikanskt teatersällskap, bildat 1752 och upplöst 1805. Det var det första inhemska professionella teatersällskapet i USA, och hade i praktiken monopol på teaterverksamhet i USA fram till 1790. Det kallades Hallam Company 1752-58, American Company 1758-90, och Old American Company 1790-1805.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hallam Company[redigera | redigera wikitext]

American Company bildades av den brittiska skådespelaren William Hallam och leddes av hans bror och partner Lewis Hallam, och bröderna ägde båda sällskapet. Det anlände först till Yorktown i Virginia, och uppträdde för första gången i Williamsburg i Virginia. Det turnerade sedan regelbundet genom alla de tretton kolonierna, där de i praktiken hade monopol på teater.

Deras verksamhetsområde sträckte sig från Newport i Rhode Island till Williamsburg i Virginia, och mellan Annapolis, Philadelphia och New York. Sällskapet turnerade mellan städer och delstater, och grundade USA:s första teaterbyggnader i flera av de städer de besökte. Det grundade USA:s första teatrar: en teater i New York 1754, 'New Theatre' i Charleston i South Carolina 1754,[1] Southwark Theatre i Philadelphia 1766, och John Street Theatre i New York 1767, och 'New Theatre' i Annapolis 1770. [2]

American Company[redigera | redigera wikitext]

De besökte Jamaica 1755-58, och förenades där med David Douglass' teatersällskap. De kallades sedan 'American Company'.

Det upphörde tillfälligt med sin verksamhet i de tretton kolonierna år 1774, när all teaterverksamhet förbjöds, ett förbud som fortsatte att vara i kraft under det amerikanska frihetskriget. Under dessa år var det verksamt i Jamaica. Under sin tid på Jamaica upplevde sällskapet stor framgång, uppförde teatrar i Spanish Town (1776) och Montego Bay (1783) och framför allt Kingston Theatre i Kingston (1775). Det återvände till USA i juli 1785.

Old American Company[redigera | redigera wikitext]

Sällskapets dominans i amerikansk teater bröts när dess medlemmar Thomas Wade West och John Bignall bröt sig lös och formade Virginia Comedians (1790), som uppträdde i Sydstaterna, och Thomas Wignells och Owen Morris sällskap (1791), som uppträdde i Philadelphia. Därefter kallades American Company för Old American Company. Det var sedan verksamt på John Street Theatre och Park Theatre i New York, fram till att det gick i konkurs år 1805. Park Theatre övertogs då av Johnson och Tyler och sällskapet betraktas som upplöst.

Direktörer

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Theresa Saxon, American Theatre
  2. ^ Odai Johnson, William J. Burling, James A. Coombs, The Colonial American Stage, 1665-1774: A Documentary Calendar