Olle Enderlein

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olle Enderlein
Född1917
Norrköping[1]
Död1993
Konstnärskap
VerkBallerina, Mistress 32, Gudingen, Monsun 31, Mistral, Najad, OE 38, Shipman 28, Misil, HR 41, Nord 80, OE 32, Indra

Olle Enderlein, född 1917, död 1993, var en svensk internationellt känd båtkonstruktör.Han gjorde många uppmärksammade konstruktioner från 1940-talet och fram till 1980-talet. Dessutom var han en skicklig kappseglare och testade sina konstruktioner i stora tävlingar där hans båtar ofta klarade sig mycket bra. Därefter byggdes de i serieproduktion. Man brukar säga att hans båtar är ovanligt vackra och välseglande och att just detta var hans motto; att båtens skönhet och funktion hör ihop.

Enderlein växte upp i Norrköping och arbetade en period på Archimedes i Göteborg. 1944 vann han förstapris i Svenska kryssarklubbens konstruktionstävling med sitt förslag Gudingen. Vid 27 års ålder avslutade han sin anställning, flyttade tillbaka till Norrköping och började konstruera båtar på heltid, något som han skulle komma att ägna resten av sitt liv åt.

Enderleins segelbåtar har byggts i stora serier. Namn som Monsun, Mistral, Najad, OE 36, HR 38 och Shipman 28 klingar välbekant i mångas öron. Havskryssaren Misil blev början på ett långt samarbete med båtbyggaren Harry Hallberg och senare Hallberg-Rassy på Orust. På Hallberg-Rassys varv byggdes många hundra exemplar i HR-serien, HR 41, HR 38, HR 382 och så vidare.

I slutet av 1960-talet samarbetade han också med Svenska kryssarklubben med att ta fram en bra långfärdsbåt. Diskussionerna resulterade i OE-båtarna som byggdes i olika varianter under 1970-talet. [2]

Efter Enderleins död skänkte hans änka Gitt Enderlein originalritningar till Sjöhistoriska museet. Ritningarna är oftast gjorda i blyerts. Som många andra konstruktörer har han ibland använt originalritningen att fortsätta rita nästa konstruktion på. Det är därför inte alltid helt lätt att avgöra vad som är skisser eller färdigt förslag.

Enderleins ritningssamling finns tillgänglig med bilder på Sjöhistoriskas samlingssök. Du kan också ladda ner en kronologisk lista över hans ritningssamling. Förutom ritningar finns det också foton och information om en seglande båtmodell som Enderlein byggt och som nu finns i museets föremålssamling.

Fartygsritningar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online,
  2. ^ Kaijser, Ingrid. Vackra båtar seglar väl! 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]