Orlogsværftet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Varvets pannsmedja på Frederiksholm. Byggnaden är från 1887, före flytten från Nyholm till Frederiksholm
Räddningsbåt byggd 1890 i Nymindegab Redningsstation

Orlogsværftet (svenska: Örlogsvarvet) var ett tidigare danskt skeppsvarv, som stod för nybyggande och underhåll av fartygen i Søværnet (den danska marinen), som också formellt sett var dess ägare. Varven var beläget på Flådestation Holmen och namnet "Orlogsværftet" används sedan 1866 också som generell beteckning för området omkring Holmen.

Varvet grundades av kung Hans på 1500-talet och var först beläget på Slotsholmen. Senare flyttades det till Bremerholm, innan det 1690 flyttades till Nyholm. Det var ända fram till 1800-talet landets ledande skeppsvarv och producerade bland annat torpedbåtar, pansarskepp och ubåtar. Varvsverksamheten samlades 1924 och flyttades till Frederiksholm och Dokøen som en civil verksamhet under Marineministeriet. År 1970 levererade Orlogsværftet sitt sista nybyggda fartyg, ubåten Nordkaperen, och fungerade fram till nedläggningen 1992 som reparationsvarv. Søvernet får i dag sina nya fartyg byggda vid civila varv.

Området omkring det tidigare varvet är av Kulturarvsstyrelsen markerat som industriminne. En del av byggnaderna på Holmen är dessutom fredade.

Orlogsværftets fabriksmästare och direktörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]